Ovo ime krasi devojčice koje sijaju kao zvezde: Mina znači i ljubav, veru i nadu

I varijacije na ovo ime su veoma popularne, pa se uz ime Mina, često nalazi i Minja, Miona, Mia ili Mila

Foto: Shutterstock

I danas veoma popularno žensko ime, Mina je jedno od hrišćanskih imena koje potiče iz starogrčkog jezika, odnosno od muškog imena Menas ili od imenice "mens, menas" koja ima značenje mesec, sjaj i zvezda.

Prema drugom tumačenju, Mina vodi poreklo od nemačkof imena Minna ili Vilhelmina ili od imenice "minna", koja ima značenje ljubav, vera i nada.

Pojedini stručnjaci smatraju da ovo ime vuče korene i iz francuskog jezika u kome reč "miene", znači izraz lica, facijalna ekspresija.

U prenesenom smislu, ovo je veoma lepo ime - tumači se i kao ćerka Meseca, sjajna zvezda ili mesečina, pa i ona koja je "snena i lepa kao zvezda", "ona koja je puna ljubavi i nežnosti", "ona koja uliva poverenje i nadu", "ona koja je voljena"; označava i "onu koja je nestvarno lepa" i koja ima "naglašenu čulnost i spoljašnju lepotu".

Posle svih navedenih značenja, a i s obzirom na to da je ime kratko i efektno, nije ni čudo što je sve više zastupljeno, te sve više novorođenih devojčica nosi ime Mina. Rast ovog trenda je primećen još od 2016. godine, kako u Srbiji tako i u regionu.

I varijacije na ovo ime su veoma popularne, pa se uz ime Mina često nalazi i Minja, Miona, Mia ili Mila.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Mina se i dalje nalazi na listi najpopularnijih imena za devojčice.

(Ona.rs)