Mama ostavlja bebu da spava na ulici i smatra to opuštajućim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo dokaz sigurnosti ili se kosi sa roditeljstvom?

Foto: Pexels

Nedavno je na "TikToku" osvanuo video jedne mlade majke, koja se skoro doselila u Dansku i objašnjava po čemu se sve razlikuje od Amerike.

Eni Sempls je majka četvoror dece, čiji je video na njenom profilu @annieineventyrland pogledalo više od 100 hiljada ljudi.

U videu govori o jednoj stvari koja joj je promenila roditeljstvo - od večite jurnjave za dečicom i širom otvorenih očiju, prateći svaki pokret, pa sve do toga da može sasvim da se opusti i nađe dovoljno vremena za sebe. Samo treba svoje dete smestiti u kolica i ostaviti slobodno napolju da odrema. Bez ikakvog stresiranja jer je na mestu u kom, kako ona kaže, "vlada poverenje".

- Doživela sam pravi kulturološki šok kada sam se doselila i bilo je veoma čudno, ali na dobar način. Svi znaju da Amerika nije mesto koje se može pohvaliti bezbednošću, ali kada sam došla ovde i videla kolica po ulicama sa bebama kako spavaju, jasno mi je bilo da ovde vlada sigurnost i poverenje u zajednicu - govori Eni.

Kada je posetila ponovo svoju rodnu zemlju, Eni je shvatila da zaista želi da odgaja decu na način na koji to čine Danci.

- Taj način čuvanja deteta nije meni najprirodniji, ali vidim razne benefite u tome. I za mene i za dete. Beba će sigurno bolje spavati kada je na čistijem i svežijem vazduhu, nego kada je zatvorena u četiri zida, a usput se vi oslobađate stresa.

Mnogo mi olakšava stvari, kada znam da bez bilo kakvog opterećenja mogu da ćerkicu ostavim napolju dok ja odem na brzinu do prodavnice. Tu sam muku imala ranije kada sam kolima išla, bila sam u konstantnom stresu samo da dete ne izgubim iz vida... Danska je napravila veliki preokret u mom majčinstvu - navodi Eni.

Kada je dete malo starije i u pitanju su šetnje ili igranja u parku, ova mama ni za to ne brine. Naime, objasnila je i da, kada ide do parka sa decom, ne moraju joj oči biti stalno uperene u njih i u redu je da ne sedi naredna dva-tri sata samo posmatrajući ih.

- Ovde nema "drame" kada na trenutak skrenete pogled i vidite da dete nije na istom mestu gde je bilo pre par sekundi - govori ona.

Njeni prijatelji i porodica bili su šokirani da čuju da može dete ispustiti iz vida na neko vreme, prenosi "Thesun.co.uk"

(Ona.rs)