Čuvajte se plavih svetala u igračkama: To je loše za mrežnjaču i ometa dečiji san

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Igračke zasnovane na LED diodama emituju plavo svetlo koje je štetno za dečije mrežnjače. Sada se poziva na reviziju standarda koji garantuje bezbednost ovih svetlećih objekata

Foto: Shutterstock

Ako se nikada niste pitali postoji li opasnost od plave svetlosti koju emituju LED diode (Light Emitting Diodes) u igračkama vaše dece jer ste mislili da se problem odnosi samo na ekrane računara i pametnih telefona, možda je potrebno da razmislite ponovo .Noćne kornjače, svetlosne sablje, igračke, baklje i figurice koje svetle noću... Nacionalna agencija za zdravstvenu bezbednost (Anses) izdala je saopštenje da je postoji razlog za brigu.

Lista igračaka koje sadrže ove poznate svetleće diode: mekane igračke, lutke, tablete za crtanje, kamione, vrtljive vrhove, svetleće društvene igre itd, je zaista duga.

- Ako je igračka svetleća, postoji veoma velika verovatnoća da je zasnovana na LED diodama - objašnjava Dina Atia, koordinator ekspertize ANSES-a

Izbegavajte ih dva sata pre spavanja

Naime, plavo svetlo koje emituju LED diode može da ima „različite toksične efekte“ za oko.

- Dečja sočiva ne filtriraju u potpunosti plavo svetlo - objašnjava Aureli Niaudet, zamenik šefa jedinice za procenu rizika povezanih sa fizičkim agensima u Ansesu: - Stalno izlaganje može da izazove oštećenje mrežnjače, uključujući povećanje rizika od degeneracije makule povezane sa uzrastom (AMD). Da ne pominjemo činjenicu da izlaganje plavoj svetlosti uveče i noću može da utiče na biološke ritmove deteta i da im poremeti san. Ovo na neki način remeti centralni sat koji upravlja lučenjem hormona, ciklusima spavanja/budnosti, budnošću i telesnom temperaturom.

Foto: Shutterstock

ANSES posebno preporučuje „ograničavanje izlaganja plavim ili belim LED diodama, koje su bogate plavim svetlom“. Prilikom izbora ipak je bolje da se odlučite za igračku koja emituje crveno svetlo i u svim slučajevima „izbegavajte korišćenje svetlećih igračaka dva sata pre spavanja“.

- Savet se odnosi i na odrasle sa svojim pametnim telefonima - dodaje Dina Atia.

Da bi se zaštitile oči mališana, već godinama vlada standard zasnovan na graničnim vrednostima izloženosti električnim igračkama, utvrđen na međunarodnom nivou.

Novi manje zaštitni evropski standard

Stručnjaci u suštini veruju da ovaj standard nije garancija bezbednosti za malu decu koja rukuju svetlećim vatrogasnim vozilima ili figuricama koje rade sa LED diodama. Ovaj standard je revidiran 2020. i stupio je na snagu 2022. A ova nova verzija nije po ukusu stručnjaka ANSES-a.

Nakon što su već 2010. i 2019. upozorili javno mnjenje na „toksične efekte na mrežnjaču“ dečijih igračaka koje sadrže LED svetla, ANSES je sada zabrinut zbog ovih novih pravila koja bi trebalo da garantuju bezbednost ovih predmeta pre nego što budu stavljeni na tržište. Sada se radi na protokolu za proveru zahteva za bezbednost oka igračke.

Međutim, naučna studija na kojoj se zasniva ovaj protokol ima potencijalno i „nekoliko grešaka“.

- Ovo može da dovede do toga da igračke koje su deklarisane kao usklađene, zapravo premaše granične vrednosti izloženosti  kako bi se sprečili rizici povezani sa plavim svetlom - upozorava ANSES.

Testovi su sprovedeni na uzorku od 19 LED dioda sadržanih u igračkama dostupnim na tržištu.

- Ovi testovi su potvrdili da je verzija standarda iz 2020. manje zaštitna od prethodne iz 2005. godine, do te mere da osam testiranih igračaka nije moglo da bude stavljeno na tržište - objašnjava ANSES: - Usaglašenost sa novom verzijom standarda ne garantuje zahteve za bezbednost očiju kako bi se sprečio bilo kakav rizik za oči dece, te se preporučuje brzo pokretanje revizije normativnog okvira na evropskom nivou. A najbolji savet koji možemo dati roditeljima je da ograniče izloženost ovim objektima.

(Ona.rs/LeParisien.fr)