Vaskršnja pinca - tradicionalna pogača bez koje je praznik nezamisliv: Recept koji svima uspeva
Ovako pripremljena, pinca će danima ostati mekana i sveža
Vernici koji obeležavaju praznik Hristovog vaskrsenja po gregorijanskom kalendaru navikli su da na prazničnoj trpezi centralno mesto zauzme pinca.
Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije, a može da stoji čak pet dana i da zadrži svežinu i mekoću.
Takođe, pinca se priprema i u Tivtu kao deo vaskršnje trpeze kod pravoslavnih hrišćana koji žive u ovom delu Boke.
Sastojci:
- 600 g brašna
- kesica suvog kvasca
- 50 ml ruma
- 120 g šećera
- pola kašičice soli
- kesica vanilin šećera
- 200 ml mleka
- 4 žumanceta
- 70 g suvog grožđa
- 75 ml ulja
- 30 g putera
- korica narandže
- 50 g susama
Priprema:
Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata.
Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mleko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta. Umesite testo, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mestu.
Ocedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u testo i sipajte dve kašike rastopljenog putera, pa još jednom premesite testo, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.
Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.
Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)