Vaskršnja pinca - tradicionalna pogača bez koje je praznik nezamisliv: Recept koji svima uspeva

Ovako pripremljena, pinca će danima ostati mekana i sveža

Foto: Shutterstock

Vernici koji obeležavaju praznik Hristovog vaskrsenja po gregorijanskom kalendaru navikli su da na prazničnoj trpezi centralno mesto zauzme pinca.

Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije, a može da stoji čak pet dana i da zadrži svežinu i mekoću.

Takođe, pinca se priprema i u Tivtu kao deo vaskršnje trpeze kod pravoslavnih hrišćana koji žive u ovom delu Boke.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 50 ml ruma
  • 120 g šećera
  • pola kašičice soli
  • kesica vanilin šećera
  • 200 ml mleka
  • 4 žumanceta
  • 70 g suvog grožđa
  • 75 ml ulja
  • 30 g putera
  • korica narandže
  • 50 g susama

Priprema:

Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata.

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mleko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta. Umesite testo, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mestu.

Ocedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u testo i sipajte dve kašike rastopljenog putera, pa još jednom premesite testo, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.

Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.

Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)