Tradicionalna jela koja se prenose kroz generacije smatraju se ponosom lokalne, nacionalne ili čak regionalne kuhinje. Kuvarica Jelena Knežević u svom gastronomskom specijalu "Moja Jela" nam predstavlja staro tradicionalno bosansko jelo - kvrgušu.
To je vrsta pite, a ime je dobila zbog izgleda i teksture nalik na kvrge. U prvobitnom receptu se stavljaju celi komadi piletine, batak, zabatak, belo meso, ali recept se može i prilagoditi prema ukusima. Bitnu ulogu igra i preliv, koji je redak i pravi se od mladog kajmaka.
Jelina varijanta recepta je modernija i podrazumeva pileći file, neutralnu pavlaku i malo kajmaka.
Sastojci:
- 180 g brašna
- 180 ml mleka
- 2 jajeta
- 200 g piletine
- 300 ml neutralne pavlake
- kajmak
- kiseli krastavčići
- so
Priprema:
Sjedinite u vangli brašno, mleko, jaja i so.
Belo meso isecite na kockice, pa te komade začinite po želji. Tiganj prvo obložite pek-papirom, pa onda naspite pripremljenu smesu.
Zatim na red dolazi ređanje komadića piletine. Sada je vaša kvrguša spremna za pečenje. Stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta.
Kada je izvadite, prelijte je neutralnom pavlakom i stavite kajmak, pa vratite u rernu da se to lepo otopi. Kako Jelena kaže, kvrguša ide uz kisele krastavčiće, pa vam to može biti i dekoracija.
Ako ste u potrazi za još tradicionalnih recepata, pogledajte kako je kuvarica Jelena spremila cicvaru.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.