• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moja Jela: Bosanska kvrguša je neobična pita koja osvaja ukusom i izgledom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naša Jela kaže da je ovo njeno omiljeno bosansko jelo!

  • 0

Tradicionalna jela koja se prenose kroz generacije smatraju se ponosom lokalne, nacionalne ili čak regionalne kuhinje. Kuvarica Jelena Knežević u svom gastronomskom specijalu "Moja Jela" nam predstavlja staro tradicionalno bosansko jelo - kvrgušu.

To je vrsta pite, a ime je dobila zbog izgleda i teksture nalik na kvrge. U prvobitnom receptu se stavljaju celi komadi piletine, batak, zabatak, belo meso, ali recept se može i prilagoditi prema ukusima. Bitnu ulogu igra i preliv, koji je redak i pravi se od mladog kajmaka.

Jelina varijanta recepta je modernija i podrazumeva pileći file, neutralnu pavlaku i malo kajmaka.

Sastojci:

  • 180 g brašna
  • 180 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 200 g piletine
  • 300 ml neutralne pavlake
  • kajmak
  • kiseli krastavčići
  • so

Priprema:

Sjedinite u vangli brašno, mleko, jaja i so.

Belo meso isecite na kockice, pa te komade začinite po želji. Tiganj prvo obložite pek-papirom, pa onda naspite pripremljenu smesu.

Zatim na red dolazi ređanje komadića piletine. Sada je vaša kvrguša spremna za pečenje. Stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta.

Kada je izvadite, prelijte je neutralnom pavlakom i stavite kajmak, pa vratite u rernu da se to lepo otopi. Kako Jelena kaže, kvrguša ide uz kisele krastavčiće, pa vam to može biti i dekoracija.

Ako ste u potrazi za još tradicionalnih recepata, pogledajte kako je kuvarica Jelena spremila cicvaru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja