Ulični prodavci hrane u ovoj zemlji uživaju u pripremi fenomenalnog specijaliteta

Osnovni sastojak ovog jela je muri, odnosno pirinač spravljen na tradicionalni način, „prženjem“ u vrućoj soli ili pesku

Foto: Pixabay/fotomatik

Kombinujuću dve najveće atrakcije Bangladeša, pirinač sa jedne i začin sa druge strane, ulični prodavci hrane nude savršeni zalogaj u vidu čuvenog jhal muri.

Autorka knjige o kuvanju Saira Hamilton prva je generacija imigranata iz Bangladeša, rođena na tlu Velike Britanije.

Sećanja na detinjstvo vraćaju je ne samo na dugo putovanje do Dampare, sela u okrugu Kišoregandž u Bangladešu, poznatom po zelenilu, nego i do uličnih prodavaca jhal muri. Njima je prethodilo zveckanje čeličnih poslužavnika i posuda, kao i ukusna hrana, čiji ukus Sara i dalje pamti.

Jedan od najpoznatijih specijaliteta u zemlji, jhal muri je zapravo salata od pirinča, začina.

- Mislim da je pošteno reći da je jhal muri klasik ulične hrane, koji se može naći u celom Bangladešu. Izuzetnog je ukusa, koji prija nepcima – izjavila je Sara za BBC.

Foto: Pixabay/fotomatik

Naravno da je u svoju knjigu „Moja kuhinja Bangladeša“ na prvo mesto uvrstila i recept za ovaj specijalitet, koji smatra suštinskim kulinarskim iskustvom Bangladeša.

Od začina se dodaju zeleni i crveni čili u prahu, kao i popularna mešavina zrnevlja, načinjenih od sušenog i prženog sočiva, kikirikija i leblebija. Koristi se i himalajska ružičasta so i takozvana kaala namak, sumprona crna so iz peći, a u sve to se obilato dodaje sok od limete i voda od tamarinda, kako bi ukus jela bio još pikantniji.

Nana, korijander i sitno iseckani crni luk, uz dodatak krastavaca, a u nekim slučajevima i paradajza, daju još savršeniji ukus ovom jelu. I naravno, senfovo ulje, koje obilato koriste stanovnici ove zemlje, na savršen način spaja sve sastojke.

Kako je objasnila Sara, pojedini stanovnici zemlje smatraju da pikantnost ovog jela izaziva znojenje, što im pomaže da se rashlade tokom vrućina.

Budući da je obilato zastupljen u svakodnevnom životu, ne može se precizno utvrditi kada je muri nastao.

- Poenta je da je muri bio glavna namirnica u Bengalu od pamtiveka i često je korišćen kao zamena za pirinač, kada nije bilo baš mnogo hrane – objašnjava Pritha Sen.

Hamilton istraživač i istoričar i dodaje:

Pirinač u Bangladešu se koristi za apsolutno sve – deserte, doručak, ručak i večeru. Zamišljam da će neko jednog dana da se zapita za šta još možemo da ga iskoristimo.

Posebno je zanimljivo pripremanje ovog specijaliteta. Kako je objasnila Sara, kupci imaju osećaj kao da ulični prodavac samo za njih priprema jhal muri na poseban način. Cena iznosi 10-20 taka, što je oko 10 do 20 evra.

- Sastojci se stavljaju u čelični šejker sa poklopcem, a zatim dramatično protresaju, posle čega sledi udaranje po poslužavniku sve dok se ne pomešaju, uz dodatak svih pokreta kao da ste u nekom koktel baru – rekla je Hamilton i dodala da baš zato što se dodaju satojci po želji, ljudi imaju osećaj da im prodavac posvećuje punu pažnju i priprema jelo baš po njihovom ukusu.

Video: Svežije voće od ovoga ne može biti: Ulični prodavac tera celo stablo manga na kolicima

(Ona.rs)