Manastir Poganovo podigli su otac i kći: Večni šapat pravoslavlja u kanjonu reke Jerme

Vizantijska carica Jelena darivala je manastiru jedinstvenu dvostranu ikonu koja je posle Prvog svetskog rata odneta u Bugarsku, gde se i danas čuva

Foto: Ivan Strahinić

Na jugu Srbije, u živopisnoj dolini reke Jerme, kod sela Poganovo (nekada Dobroševo) nalazi se istoimeni manastir posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu.

Manastir je podignut krajem 14. veka, između Odorovačkog i Vlaškog ždrela, a živopisan stotinu godina kasnije.

Ktitori manastira bili su plemić Konstantin Jovanović Dragaš i njegova ćerka Jelena koja se udala za vizantijskog cara. U znak neizmerne ljubavi prema ocu koji je počeo da zida ovu svetinju, Jelena je darivala manastiru jedinstvenu ikonu.

Dvostrana ikona, nastala krajem 14. veka, s jedne strane prikazuje čuda u Latomskom manastiru, a s druge Svetog Jovana Bogoslova i Presvetu Bogorodicu. Ova ikona je, nažalost, odneta iz Poganova i danas se čuva u muzeju u Bugarskoj.

Kanjon Jerme u kom se manastir Poganovo nalazi omogućava posetiocima ne samo da saznaju više o istoriji našeg naroda i spoznaju lepote i toplinu pravoslavlja, već i da uživaju u netaknutoj prirodi i upoznaju dušu ovog dela Srbije.

Legenda o imenu sela i manastira

Mnogi se pitaju zašto i selo i manastir nose ne baš lepo ime. Po legendi, meštani su bili ljuti kad su po naredbi vlastele morali „na crveno slovo“ da sade vinograd. Da bi se osvetili, koren su postavljali iznad zemlje, a sadnicu ispod. Videvši to, vlastela je za narod govorila: „Uf, pogani ljudi, pogani ljudi!“

Tako je selo Dobroševo dobilo naziv Poganovo, pa je i manastir posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu postao Poganovski manastir ili, skraćeno, Poganovo.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)