U selu Crvsko smenjuju se 3 godišnja doba u jednom danu: Lepote i izazovi gorštačkog života

Ovaj deo Srbije posebno je interesantan biciklistima koji vole da se provozaju od Sjenice, preko sela Bare do Crvskog

Foto: Ivan Strahinić

Na Gornjem Pešteru, 45 kilometara od Sjenice, nalazi se selo Crvsko, jedno od mnogih sela u Srbiji koje je, nažalost, ušlo u duboku demografsku starost.

Stočarstvo, koje je nekada bilo glavni izvor prihoda u Crvskom opstalo je do današnjih dana, ali u daleko manjem obimu nego što je to bio slučaj sredinom prošlog veka.

Samo oni hrabri i najuporniji gorštaci biraju da ostanu u selu neobičnog naziva, uspevajući da u surovim i prevrtljivim klimatskim uslovima pronađu razlog ostanka, čuvajući ga u zenici oka poput najvećeg bogatstva. Čeliče se, zajedno sa nestvarno lepom prirodom koja odoleva vremenskim izazovima.

Pamti se da se u ovom delu „srpskog Sibira“ smenjuju čak tri godišnja doba u jednom danu. Za to je zaslužan specifičan geografski položaj, kao i nadmorska visina koja premašuje 1.000 metara, pa nekad i usred leta zna da padne sneg.

Iako turista u ovom delu Srbije koji se nalazi blizu granice sa Crnom Gorom nema, ljubitelji biciklizma neretko se opredeljuju da krenu od Sjenice, preko Crvskog prema ivici Đalovića klisure i obližnjoj pećini.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)