Neobično drveno petospratno zdanje u ovom gradu najveće je takve vrste u svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev katedrale, koja je i najpoznatiji istorijski spomenik i jedna od znamenitosti grada, u Sevilji se nalaze i brojne palate, crkve i muzeji

Foto: Profimedia/ Panthermedia/Rui Vale de Sousa/Sevilja

Grad u samom srcu Andaluzije, Sevilja je poznata kako po bogatoj istoriji, tako i po autentičnim mestima, tradiciji i brojnim znamenitostima.

Čak tri spomenika koja se u ovom španskom gradu nalaze, deo su Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Izuzev katedrale, koja je i najpoznatiji istorijski spomenik i jedna od znamenitosti grada, u Sevilji se nalaze i brojne palate, crkve i muzeji.

Druga najveća katedrala

Izgrađena tokom 15. veka, katedrala Santa Maria de la Sede važi za drugu po veličini u celom svetu. Kula ove svetinje lako je uočljiva sa gotovo svake tačke u gradu, a pogled na Sevilju sa nje, nijednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim.

Pixabay.com

Na mestu na kome se danas nalazi katedrala u Sevilji ranije je postojala Almohadova džamija.

Kraljevska palata Alkazar u ovom andaluzijskom gradu i danas se koristi, a smatra se najstarijom palatom koja je još uvek u upotrebi na evropskom tlu, ističe „Welcomeseville“. Kada bi španski kralj sa članovima porodice posećivao ovaj grad, koristio bi upravo tu palatu.

Foto: Pixabay/martine87

Vrtovi Alkazara, poznati po bujnom zelenilu i paunovima koji se slobodno šepure u njemu, neretko opčinjavaju posetioce.

Cena ulaznice za obilazak katedrale i Hiralde u Sevilji trenutno iznosi 10 evra po osobi, dok je 15 evra po osobi cena obilaska kraljevske palate Alkazar sa vodičem.

Neobična drvena građevina

I po mnogo čemu jedinstvena, nalazi se upravo u Sevilji. Važi za najveću građevinu koja je izrađena od drveta na celom svetu. Seviljske pečurke, kako se još naziva Las Setas de la Encarnacion, zapravo je novijeg datuma.

Foto: Pixabay/bogitw

Na ukupno pet nivoa ovog neobičnog zdanja postoje brojni sadržaji. Tu su muzej i restorani, ali i pijaca.

Ipak, ono zbog čega mnogi biraju da posete Seviljske pečurke jeste vidikovac, sa koja se pruža nestvaran pogled na ceo grad.

Foto: Pixabay/martine87

Manastir Santa Maria de las Cuevas, kao i zamak San Horhe, još su neke od znamenitosti ovog andaluzijskog grada. Njima treba dodati i predgrađe Santa Kruz, koje pruža mogućnost uživanja u autentičnom duhu Sevilje, kao i Zlatni toranj, u kome se danas nalazi pomorski muzej, bogat istorijskom građom.

(Ona.rs)