Finska je prva zemlja koja testira novi sistem digitalnih pasoša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilot-projekat koji je nedavno pokrenut biće usmeren na određene putnike, kako je saopštila finska granična policija

Foto: Shutterstock

Digital Travel Credentials (DTC) ili slobodno prevedeno digilatni putnički pasoši novina su koja buni mnoge putnike.

Zato se na aerodromu u Helsinkiju vrši testiranje, pa će pojedinim puticima biti omogućeno da koriste ovaj sitem kako bi bilo utvrđeno na koji način funkcioniše u praksi.

Pilot-projekat koji je nedavno pokrenut biće usmeren na određene putnike, kako je saopštila finska granična policija, a prenosi “Travelandleisure”.

U saopštenju finske granične policije, pored ostalog je navedeno i da je digitalni pasoš “podjednako pouzdan” i da “omogućava nesmetani i brzi prelazak granice bez ugrožavanja bezbednosti”.

Foto: MUP Srbije

Potrebno je da se svi koji žele da volonterski učestvuju u ovom projektu dobrovoljno prijave, a posle toga da koriste DTC prilikom odlaska sa aerodroma u Helsinkiju i povratka. Biće to prvi put da je digitalni pasoš u upotrebi, takođe je saopštila granična policija zemlje.

Ipak, od volontera se očekuje i da ispoštuju sve korake pre putovanja, kako bi im bio kreiran digitalni pasoš.

Neophodno je da sva lica, koja se dobrovoljno budu prijavila za učešće u ovom projektu, budu državljani Finske, na prvom mestu. Zatim je važno da putuju avio-kompanijom “Finnair”, koje je deo projekta, zajedno sa finskom policijom i aerodromskom kompanijom “Finavia”. Takođe je bitno i da putuju na jednu od destinacija u Velikoj Britaniji i to ili u London ili u Mančester ili u Edinburg.

Foto: MUP Srbije

Pre svega toga bi trebalo da preuzmu odgovarajuću aplikaciju, uz vođenje računa o tome da pre instalacije moraju podesiti svoj mobilni telefon tako, da podrazumeva zaključavanje na jedan od tri dostupna načina, odnosno ili putem PIN-a ili otiska prsta ili prepoznavanja lica.

I pored svega toga, treba pre leta da se registruju u službama za izdavanje dozola, pri glavnoj policijskog stanici, a tom prilikom je potrebno da ponesu važeći pasoš, kako bi im bio izrađen DTC. Neophodno je takođe i da tom prilikom potpišu saglasnost.

Posle svega toga, jedino im preostaje da se upute na aerodrom u Helsinkiju i da isprobaju svoj digitalni pasoš. Podrazumeva se da bi trebalo u Velikoj Britaniji da se u potpunosti pridržavaju uputstava nadležnih o korišćenju ovakve putne isprave.

Kako se vama čini ideja o digitalnim pasošima?

(Ona.rs)