Nije ostrvo, ali liči na ostrvo: Parga je po mnogo čemu jedinstveno grčko letovalište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lako se može dogoditi da turisti koji biraju ovo letovalište u Grčkoj pomisle da su na nekom ostrvu, upravo zbog činjenice da su mnoge građevine raspoređene u obliku amfitetara

plaže u Grčkoj, Parga; foto Petros Antoniou

U severozapadnom delu Grčke nalazi se letovalište koje je prepoznatljivo kako po venecijanskom utvrđenju, koje ga nadvisuje, tako isto i po brojnim plažama.

Građevine raspoređene u obliku amfitetara čine Pargu još zanimljivijom.

Rezultati arheoloških istraživanja ukazuju na to da je ovo, danas poznato grčko letovalište bilo naseljeno od najranijih vremena, još u doba neolita. Pargu su kasnije osvajali mnogi, da bi Mlečani ostavili neizbrisivi trag, koji je posebno uočljiv na arhitekturi.

Možda najbolji svedok tog vremena jeste i venecijanski zamak, koji se uzdiže iznad Parge i koji je jedan od znakova raspoznavanja ovog letovališta. Odatle se pruža fantastičan pogled prema gradu i njegovoj okolini, pa ne čudi što ga posećuju mnogi turisti.

foto: Boban Bojković

Letovalište kao ostrvo

Ono što Pargu izdvaja u odnosu na mnoga druga grčka letovališta jeste specifična „ostrvska atmosfera“, ističe „Greeka“.

Lako se može dogoditi da turisti koji biraju ovo letovalište u Grčkoj pomisle da su na nekom ostrvu, upravo zbog činjenice da su mnoge građevine raspoređene u obliku amfitetara.

Izuzev izuzetnih plaža i obilja zelenila, koje je uočljivo u Pargi, posebno je zanmljiva i okolina ovog letovališta.

Jedan od omiljenih izleta turista koji letnji odmor provode u Pargi je, bez sumnje i poseta mitskoj reci Aheron, koja je prema grčkim mitovima bila reka, kojom su duše preminulih odlazile na drugi svet.

Parga, april 2021; foto Petros Antoniou

Plaže u Pargi i okolini

Kristalno čista voda, obilje zelenila i lepo uređene plaže mogu se videti u ovom letovalištu, pa ne čudi što se za odmor u Pargi obično odlučuju porodice sa decom. Mada, na plažama u gradu i okolini postoji i mnogo dodatnih aktivnosti, u vidu sportova na vodi, ističe „Greeka“.

Glavna gradska plaža je prilično duga i prekrivena peskom. Dobro je organizovana, lako dostupna i u njenoj okolini postoji dovoljno zelenila.

Kao jedna od poznatijih plaža nadomak Parge izdvaja se i Valtos. Ova duga plaža udaljena je od grada oko dva kilometra i jedna je od najposećenijih.

Plaže Piso Krioneri, Lihnos i Krioneri, još su neke od plaža koje se nalaze na par kilometara udaljenosti od grada i vrlo često ih posećuju turisti.

Plaža Sarakiniko, udaljena nešto više od deset kilometara od grada, važi za jednu od najpoznatijih u tom delu zemlje. Jedna od divljih plaža, idealna za ljubitelje osame je i plaža Agios Ioannis. Oko deset kilometara je ova šljunčana plaža udaljena od letovališta.

(Ona.rs)