Najstarije kompaktno naselje beogradske varoši i danas čuva nekadašnji duh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako Beograd ima još mnogo skrivenih kutaka, koji ponosno čuvaju njegovu istoriju, čini se da se na neke od njih često i zaboravlja. Ako je to uopšte moguće

Foto: Mateja Beljan

Knez Mihailova ulica, park Kalemegdan i Beogradska tvrđava, neretko su i Beograđanima i onima koji turistički posećuju ovaj grad, prve asocijacije na atrakcije glavnog grada Srbije.

Iako Beograd ima još mnogo skrivenih kutaka, koji ponosno čuvaju njegovu istoriju, čini se da se na neke od njih često i zaboravlja. Ako je to uopšte moguće.

Jedan od delova Beograda, koji i nije baš na turističkoj mapi, što bi se reklo, zapravo je i danas među Beograđanima poznat po značaju koji je imao u istoriji grada.

Ako ste čitali knjigu Bobe Selenića ili čuli za nekadašnje zdanje Narodne biblioteke, sva je prilika da znate gde se nalazi Kosančićev venac i zašto je toliko značajan. Ako, pak niste, prvom prilikom prošetajte tim delom grada i biće vam jasno zbog čega su mnogi Beograđani njime fascinirani i čini se, još uvek ga, koliko-toliko čuvaju od turista.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Deo grada pod zaštitom

Budući da je u pitanju prostorno-kulturna celina, koja je izuzetno značajna u istorijskom smislu, to je Kosančićev venac zaštićen od strane nadležnih institucija.

Prostor Kosančićevog venca na potezu između istoimene ulice i ulica Fruškogorske, Pop Lukine i Kneza Sime Markovića ima poseban status i to, kako je navedeno na sajtu GO Stari Grad, kulturnog dobra od velikog značaja za našu zemlju. Upravo na tom području nalaze se i zdanja koja su okarakterisana kao spomenici kulture. Njih desetak.

Kosančićev venac se, generalno prostire od Karađorđeve i Pariske ulice, te Gračaničke i Pop Lukine, pa do Savskog mosta.

Foto: Mateja Beljan

Čuvena zdanja na Kosančićevom vencu

Ukoliko odlučite da prošetate ovim delom Beograda, sva je prilika da ćete imati utisak da vam je prošlost grada nadohvat ruke. O bogatoj istoriji ovog dela Beograda i dan danas svedoče kaldrmisane ulice i mnogi interesantni objekti, što je sve doprinelo da Kosančićev venac bude proglašen i "beogradskim Monmartrom".

Izuzev ostataka nekadašnje Narodne biblioteke, koja je uništena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, tu se nalaze, pored ostalih značajnih zdanja i Saborna crkva, Patrijaršija i Konak kneginje Ljubice.

Foto: Nikola Tomić

Najstarija beogradska kafana, čuveni "Znak pitanja", takođe se nalazi u tom delu grada, koji je kako navodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zapravo najstarije kompaktno srpsko naselje u beogradskoj varoši, koje je i dalje očuvano.

Upravo u tom delu grada su uočljiva i zdanja izgrađena u tradicionalnom, balkanskom stilu arhitekture, što ih čini još interesantnijim.

Foto: Wikimedia/Djordje Stakić

Kada budete šetali ulicama Kosančićevog venca, ne propustite da vidite i kuću, čija je fasada karakteristično zelene boje, u kojoj je živeo, stvarao i na kraju dušu ispustio čuveni srpski matematičar poznat kao Mika Alas. Nedaleko od kuće Mihaila Petrovića, imaćete priliku da uživate u jednom od najlepših pogleda na beogradske reke.

(Ona.rs)