Žena je prodala sve i pošla na krstarenje oko sveta, a onda joj je zbog ovoga zabranjen boravak na brodu

M. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Brod i osoblje nasukani već tri meseca u Belfastu, a nezadovoljnim gostima otkazuju aranžman jer utiču "loše na moral zajednice"

Foto: Facebook

Žena koja je prodala sve da bi se ukrcala na krstarenje iz snova i plovila širom sveta za 315.000 evra tvrdi da joj je sada zabranjen ulazak na brod, nakon što su procurile njene privatne "WhatsApp" poruke. Dženi Feniks (68), razvedena majka dvoje dece sa Floride,  jedna je od nesrećnih putnika čije je trogodišnje putovanje po Evropi, Aziji i Americi bilo prekinuto velikim kašnjenjima.

Mnogi koji su se nadali tropskom suncu, trenutno zaglavljeni na baksuznom brodu "Villa Vie Odissey", sada su se okrenuli tabletama vitamina D, dok čekaju novi datum polaska nakon što su već tri meseca ostavljeni nasukani u luci u Belfastu.

Među njima je i Feniksova koja je prodala svu svoju imovinu kako bi se pridružila ovom krstarenju, tokom kojeg je, između ostalog, isplanirala i da svrati kući u Majami, kako bi pokupila još stvari koje su joj porebne za ovo trogodišnje krstarenje. Međutim, usred tekućih kašnjenja, ona je suputnicima u "WhatsApp" grupi rekla da brod više neće pristajati u Majamiju i izrazila zabrinutost da bi radovi na rekonstrukciji ogromnog broda mogli da se nastave čak i nakon što on napusti Belfast, zbog čega će morati da koriste privremenu kabinu, jer onu koju je rezervisala još uvek koristi posada.

Foto: Facebook

Ove poruke procurile su do vlasnika broda, koji su joj rekli da je njen ugovor za putovanje otkazan zbog "ponašanja koje utiče na moral zajednice".

- Primili smo više od deset formalnih pritužbi stanovnika u vezi sa vašim stalnim pritužbama i negativnostima. Ovo ponašanje je značajno uticalo na moral i dobrobit drugih putnika - saopštio joj je glavni operativni direktor Keti Viljalba i dodao: - S obzirom na ove povratne informacije, moramo trajno da otkažemo vaš ugovor da bismo održali dobrobit i zadovoljstvo naše zajednice.

Malo je rečeno da je Feniskova ostala zapanjena nakon ovog obaveštenja.

- Nikada nisam bila gruba ili neuljudna i nikada nisam učestvovala u ličnim napadima. Ovo su bili privatni razgovori - nisam ništa objavila javno na platformama društvenih medija - objasnila  je i dodla da ona nije jedina koja je uznemirena jer se njihovo putovanje toliko dugo odlaže: - Frustracija među stanovnicima je rasla nakon svakog odlaganja. Bila sam jedna od najotvorenijih u postavljanju važnih pitanja. Mnogi stanari su mi se privatno zahvalili što sam govorila u ime cele grupe.

Feniksova je uplatila početni depozit za putovanje oko sveta i planirala je da potrošiti do 315.evra  za kabinu ili da se pridruži programu kompanije "Endless Horizon" - koji putnicima omogućava krstarenje do kraja njihovih života počevši od 270.000 evra. Još u maju je odletela u Sautempton u Engleskoj kako bi krenula na putovanje do 425 odredišta u 147 zemalja.

- Bili smo obavešteni o jednom kratkom kašnjenju, ali ništa se nije činilo kritičnim i, naravno, planovi putovanja i hotelske rezervacije napravljeni su mesecima unapred - rekla je i dodala da je kompanija za krstarenje tada objavila da pomera polazak broda u Belfast 30. maja, nakon čega je otkriven još jedan problema kada su pristali na brodogradilište Harland & Volff - koje je ozloglašeno po izgradnji broda Titanik.

Naime, pošto je plovilo ostalo neaktivno četiri godine tokom pandemije, njegovi sertifikati su istekli, a kompanija koja sprovodi sertifikaciju je zatražila dokumentaciju o prošlim popravkama broda, što nisu mogli da obezbede. Pošto "Vila Vie" nema dokumentaciju o popravci motora iz 2007. godine, nova popravka je morala da bude preduzeta i dokumentovana. Usred ovih popravki, željni putnici ostali su nasukani u Belfastu.

Feliksovoj je deo depozit za Odiseju vraćen, ali još ne razume šta se u stvari dogodilo.

- Ne mogu ni da počnem da objašnjavam emocionalnu devastaciju i fizički danak koji mi je ovo uzelo. Prošle su nedelje pre nego što sam mogla da objasnim deci šta se dogodilo. Sanjala sam isti san kao i svi ostali na tom brodu, a oni su mi to uzeli, naizgled bez razmišljanja. Sada ću morati da ostanem da živim sa svojom ćerkom dok ne smislim potpuno novi plan za svoj život - zaključila je očajna žena.

Kao što smo već pisali, i drugi putnici su prodali svoje domove da bi krenuli na put. Holi Henesi (67), takođe sa Floride koja putuje sa svojim mačkom Kapetanom, i dalje daje sve od sebe da se prilagodi novom okruženju.

- Nemam osećaj ovde da je leto, hladno je. Navikla sam na sunce Floride. Morala sam da izađem i kupim tablete vitamina D. Bilo je nekoliko sunčanih dana kada sam mogla da izađem i prošetam uz reku - izjavila je ona.

(Ona.rs/Daily Mail)