Skriveni ili lako dostupni, ovih 5 vodopada su definitivno među najlepšima u celoj Srbiji i vredi ih obići

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Obično ako je potrebno potruditi se da dođemo do nečega, sve izgleda mnogo lepše i zanimljivije. Ipak, nije tako i kada su u pitanju vodopadi.

Širom naše zemlje ima i onih, koji su vrlo lako dostupni, a koji posetioce nagrađuju svojom lepotom, istovremeno pokazujući prirodu u svoj njenoj snazi.

Ima i onih do kojih je potrebno stići uz dosta truda, što daje posebnu dozu atraktivnosti jednom takvom vodopadu.

Nije tajna da u Srbiji postoje mnogi vodopadi, pa i nije tako jednostavno odlučiti koji zavređuju titulu najlepših. I baš zato nećemo navesti da su u pitanju najlepši, prosto zato što je svaki vodopad lep na svoj način, već oni koje vredi obići.

Foto: Marko Jovanović

1. Lisine/Veliki buk

Ne samo zato što je jedan od najlepših, već i zato što je lako dostupan, a nalazi se i nedaleko od nekih od najpoznatijih turističkih atrakcija tog dela Srbije, tek vodopad Veliki Buk, odnosno Lisine, što je njegov drugačiji naziv, važi i za jedan od najposećenijih.

Nalazi se na Beljanici, a u njegovoj blizini se osim grada Despotovca, nalazi i srpski srednjevekovni manastir Manasija, kao i nadaleko čuvena Resavska pećina.

Kada se voda obrušava sa visine od 25 metara, stvara i priličnu buku, pa je to razlog za pomenuti naziv ovog vodopada.

2. Bigar

Među brojnim vodopadima po kojima je Stara planina poznata, Bigar je možda i najlakše dostupan, budući da se nedaleko od njega nalazi put koji Pirot povezuje sa Knjaževcem.

Osim samog vodopada, čija je visini 35 metara i koji se nalazi na mestu na kome se istoimeni potok uliva u Stanjansku reku, na tom području postoji i nekoliko, posve zanimljivih omanjih jezera.

Foto: Shutterstock

3. Vodopad Prskalo

Možda najinteresantniji među vodopadima u Srbiji po izgledu, Prskalo svakako privlači pažnju. Nalazi se na Kučajskim planinama, nedaleko od Despotovca.

Deluje gotovo nestavrno, jer je krečnjački plato visoko 15 metara sa koga se voda obrušava praktično izdvojen u odnosu na vegetaciju koja ga okružuje.

Kao kuriozitet kada je u pitanju vodopad Prskalo izdvaja se podatak da vode uvek ima, iako je njena količina donekle oskudna.

Foto: Mateja Beljan

4. Ripaljka

Simbolično nazvan Ripaljka zbog vode koja “ripa”, odnosno “skače”, ovaj vodopad je ukras planine Ozren, udaljene par kilometara od Sokobanje.

Među brojnim kaskadama izdvaja se i Velika Ripaljka, koja se smatra najvećim odsekom. Njegova visina je 11 metara.

Budući da se svrstava u red akumulacionih, neretko se dogodi da u toku leta Ripaljka nema vode. Upravo zato je i, možda najlepši, a vodom svakako najbogatiji, s proleća.

Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

5. Gostiljski vodopad

Jedan od vodopada koji je vrlo lak dostupan je od samog centra Zlatibora udaljen oko 25 kilometara i do njega vodi lepo uređena staza. Tik uz Gostiljski vodopad nalazi se i uređeno mesto za posmatranje njegove lepote i snage.

Osim posmatranja samog vodopada, koji se obrušava sa oko dvadeset metara visine, posebno je atraktivno prošetati nizvodno. Tim pre što duž toka potoka postoji i lepo uređena staza, a posetioci bivaju nagrađeni brojnim slapovima i omanjim vodopadima, koji se mogu videti sve dok se ne ulije u reku Katušnicu.

(Ona.rs / “Kompaskazesrbija” )