HRANA ZA ODLIKAŠE: Sedam namirnica za bolje pamćenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko vam je važno da ovih dana vaše umne sposobnosti budu u punoj snazi, znajte da pravilna ishrana može umnogome da poboljša vaše pamćenje

Sezona ispitnih rokova se bliži, u školi treba popravljati ocene, a ni na poslu ne sme da zabušava. Zato, dovedite svoj mozak u top formu i to samo zahvaljujući mudro izbalansiranoj hrani.

ZELENI ČAJ

Prema mnogim istraživanjima ispijanje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve čaja dnevno.

PLAVA RIBA

Tunjevina, skuša, losos, sardela, harniga, inćuni... Sve morske ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje direktno utiču na pamćenje. Prema istraživanju sprovedenom u SAD, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 odsto manji pad umnih sposobnosti od onih koji ne jedu ribu.

BOROVNICE

Različita istraživanja pokazala su da borovnice poboljšavaju kognitivnu funkciju. Jedinjenja u borovnicama, poput antocijana, pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja, do čega dolazi s godinama.

ZOB

Ovas je žitarica bogata vlaknima i u sebi sadrži folnu kiselinu, koja povećava snagu mozga. I druge žitarice su dobri izvori folne kiseline.

KURKUMA

Takozvani "indijski šafran" daje boju jelima poput karija, ali sadrži i antioksidanse, koji se bore protiv upala i pospešuju moždane funkcije.

BROKOLI

Brokoli je bogat antioksidantima, baš kao i svo ostalo zeleno povrće poput kupusa, prokelja, kelja, karfiola i spanaća.

(Telegraf.rs / klix)