Da li je mleko stvarno zdravo za kosti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mleko nam svima predstavlja sinonim za zdrave i jake kosti, a lekari preporučuju svakom ko je stariji od osam godina bar tri šoljice mlečnih proizvoda dnevno. Međutim, da li je to stvarno tako?

Naučnici su pronašli određene nedoslednosti u vezi između mleka i zdravlja našeg koštanog sistema. Zato se nameće pitanje da li ono zaista pomaže u jačanju kostiju.

Jedan od glavnih sastojaka za zdrave kosti je kalcijum, mineral koji pruža strukturnu snagu kostima i zubima i pomaže telu da obavlja brojne druge funkcije, kao što je prenošenje nervnih impulsa. Organizam normalno kalcijum dobija iz hrane, ali ako to nije moguće, doći će do povlačenja kalcijuma iz kostiju, čineći ih slabijim.

Zbog toga razloga američka Nacionalna fondacija za osteoporozu preporučuje između 1.000 i 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

- Mleko i mlečni proizvodi dobar su izvor kalcijuma. U principu, svaka porcija mlečnih proizvoda (jedna šoljica mleka, čaša jogurta ili komadić sira) sadrži oko 300 mg kalcijuma. To zapravo znači da konzumacijom svega tri porcije mlečnih proizvoda možete dobiti potrebnu dnevnu dozu kalcijuma - kaže doktor Majkl Levjek iz Centra za Osteoporozu u Nju Meksiku.

Međutim, poslednjih nekoliko godina pojedini naučnici tvrde da mleko zapravo može da izazove gubitak kalcijuma iz kostiju. Ova teorija tvrdi da tokom varenja mleko ostavlja 'kisele ostatke' koji čine urin, a time i celo telo, kiselijim. Posledično, telo povlači alkalne minerale, kao što je kalcijum, iz kostiju. Neki stručnjaci takođe ističu da su prelomi kostiju češći u zemljama koje konzumiraju najviše mlečnih proizvoda.

Ipak, istraživanje iz 2011. godine naglašava kako su za zdravlje kostiju važni brojni faktori, poput fizičke aktivnosti, genetike i težine. Zaista, stopa loma kostiju viša je u razvijenim zemljama, što može da bude prouzrokovano sedelačkim načinom života i nedostatkom kretanja, a ne potrošnjom mleka.

Tokom godina, istraživanja su išla napred i nazad po pitanju delovanja mleka na kosti. Nedavna studija pokazala je kako su starije osobe koje su kao tinejdžeri pili puno mleka zapravo imale povećani rizik od frakture kuka. Druga studija, međutim, pokazala je kako konzumacija mleka i jogurta rezultira većom gustinom koštane srži u kuku.

Sve u svemu, većina istraživanja ukazuje na to da mlečni proizvodi imaju neke pozitivne efekte na zdravlje kostiju, delimično i zbog hranljivih materija koje se nalaze u njemu.

- U pogledu rasta i zdravlja kostiju, potrebna nam je određena količina proteina, kalijuma, kalcijuma i drugih hranljivih materija. Hrana koja sadrži najuravnoteženiju količinu tih supstanci jeste mleko i mlečni proizvodi - zaključuje Rene Rizl, šef odeljenja za bolesti kostiju u Ženevi.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)