Soja snižava pritisak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Soja i prozvodi od soje u sebi sadrže izoflavone koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska kod mlađih odraslih osoba

Unos izoflavona od više od 2,5 miligrama na dan povezuje sa značajno nižim vrednostima sistolnog krvnog pritiska. U kontekstu ishrane, čaša sojinog mleka sadrži 22 miligrama izoflavona, dok 100 grama zrna soje ima više od 130 miligrama izoflavona.

Stoga, jednostavnom promenom loših prehrambenih navika i uključivanjem u ishranu sojinih proteina, voća, povrća, celovitih žitarica i niskomasnih mlečnih proizvoda, možemo sistolni krvni pritisak da snizimo za 10 mmHg kod pacijenata koji se nalaze u stanju predhipertenzije.

Posebnu korist od tih proizvoda imaju Afroamerikanaci, čija se stopa prevalencije visokog krvnog pritiska kreće do skoro 42 odsto.

(Tanjug)