Kako da sami, kod kuće napravite NAJZDRAVIJI HLEB na svetu! (FOTO) (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi su poznati kao veliki ljubitelji hleba i po količini pojedenog hleba po domaćinstvu su verovatno nezvanični prvaci Evrope, što nam sa strane zdravlja baš i ne ide na čast. Zato vam donosimo recept za jedan super-ukusan, a veoma zdrav hleb

U poslednje vreme mnogo se priča o tome da je nezdravo jesti mnogo hleba, naročito onog belog, pa je sve više alternativnih recepta kako se mesi hleb od zdravih sastojaka.

Urolao je SLANINICU u HLEB, a kad vidite šta je dobio i sami ćete da probate! (FOTO) (RECEPT)

VEČITA MISTERIJA JE SADA REŠENA: Penzioneri su nam otkrili kako da izaberemo najbolji hleb svako jutro! (FOTO) (VIDEO)

Evo kako da i vi sami, kod svoje kuće, napravite najzdraviji domaći hleb na svetu.

U ovom hlebu nema ni kvasca, ni sode bikarbone, niti bilo čega što može loše uticati na vaš organizam.

Sve sastojke možete nabaviti u lokalnim prodavnicama zdrave hrane.

Za pripremu vam je potrebno:

- 1 šolja ražanog brašna

- 1 šolja ječmenog brašna

- 2 šolje heljdinog brašna

- pola kesice praška za pecivo

- puna šaka semenja (očišćenih semenki bundeve, suncokreta, susama, lana ili semenki koje sami želite i volite)

- so po želji (najbolje je da to bude morska so)

- maslinovo ulje

- 2 do 4 dl vode

Stavite sve sastojke u posudu, dodajte vode i dobro izmešajte do gustine kiselog mleka.

Pleh (a možete koristiti i papir za pečenje) dobro premažite maslinovim uljem (malo maslinovog ulja, ali i par komada iseckanih maslinki možete da dodate i u smesu).

Sipajte smesu u pleh i stavite u rernu već zagrejanu na 180 stepeni.

Pecite 45-50 minuta na 180 stepeni (u sredini rerne). Pred kraj ubodite viljuškom, pa ako se viljuška ne lepi (tj. lagano se izvlači) vaš hleb je gotov.

Izvadite iz rerne, ostavite par minuta da se prohladi, pa izvadite hleb iz pleha.

Sačekajte da se još malo ohladi, jer nije zdravo jesti prevruć hleb, pa ga isecite.

Ovaj hleb može ostati svež 3 puta duže od običnog, a zdraviji je najmanje 5 puta.

BONUS SAVET: Po želji možete dodavati i kombinovati i druge vrste zdravog brašna, dodavati različite vrste semenki, rogač, ali i sušeno voće, komade brusnice, i slično, po želji.

(Telegraf.rs)