Kažu da je ovo nezdrava hrana, a ona je u stvari super za vas

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke namirnice nepravedno su krive za sve, pa ukoliko ih zauvek proterate iz ishrane, ostaćete i bez veoma važnih gradivnih sastojaka

Ljudi zimi obično jedu jaču hranu jer je organizmu potrebna energija da se izbori s hladnoćom. Zimski meseci donose i sezonu slava i praznika, pa ljudi posle dan-dva prejedanja padaju u depresiju i odmah kreću sa dijetama i detoksikacijom. Svako ko je isprobao zimsku dijetu zna da bi trebalo da smanji unos hleba, slatkiša, masnog mesa i alkohola. Odnosno da se svega tog "nezdravog" odrekne. Ali, ako zagrebemo malo dublje, videćemo da i te tzv. nezdrave namirnice imaju sastojke veoma važne za naše zdravlje.

ZABORAVITE JAJA I ŽITARICE: Za doručak bi trebalo da jedete MESO!

SLANINA-DIJETA: Jedite je i smršaćete 5 kilograma za 10 dana!

Većina hrane koju smatramo nezdravom puna je nutricionističkih vrednosti. S tim na umu, i u duhu umerenosti, Britanci su istražili i razbili stereotipe o nekim namirnicama koje su dobre za telo, piše Daily Mail, a prenosi Index.

Hleb i krompiri

Jedna od prvih stvari koje napuštamo u dijeti jesu ugljeni hidrati poput hleba ili krompira. Na primer, hleb od celog zrna ima četiri puta više vlakana od običnog, a često je natovaren i vitaminima. Krompir, kad nije duboko pržen u ulju, odličan je izvor vitamina B, kao i kalijuma.

Pivo i vino

Istina je da je alkohol pun šećera koji mogu pomoći u debljanju, ali mnogobrojna istraživanja pokazala su korist u povremenoj čašici. Naime, pivo je izvor kalijuma, magnezijuma i selena, dok vino sadrži više vrsta iz grupe B. Vitamini ove grupe neophodni su za pretvaranje ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju kao i za njihovo korišćenje u obnavljanju i izgradnji telesnih tkiva, a kao takvi važni su za zdravlje kože, kose i mišića, za jak imunosistem, te za zdravlje nervnog sistema. Istraživanja su pokazala i kako vino i pivo, kad se konzumiraju umereno, mogu imati pozitivan efekat na sprečavanje rizika od srčanog odnosno moždanog udara.

Jaja

Dok je s jedne strane mudro ograničiti unos jaja zbog visoke količine holesterola koji može da blokira arterije, valja imati na umu da su jaja i žumance osobito hranljiva namirnica koja sadrži najmanje 11 različitih vitamina i minerala. Takođe, bogata su velikom količinom kvalitetnih proteina.

Banane

Mnogi stručnjaci upozoravaju da na štetnost banana jer su obiluju prirodnim šećerima, ali takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima C i B6. Osim toga, mogu se koristiti umesto sportskih napitaka, ubrzavaju metabolizam, regulišu krvni pritisak, dobre su za bakterije probavnog sistema, mogu ublažiti stomačne tegobe...

Govedina

Nekad je teško ne osećati grižu savesti gutajući sočne i masne hamburgere ili pljeskavice, ali u stvarnosti ove namirnice sadrže visokokvalitetne proteine i oblik zasićenih masti koje sugerišu da nisu toliko nezdrave kao što ponekad mislimo. Stearinska kiselina, koja se nalazi u govedini i svinjetini, može smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje nivo holesterola u krvi.

(Telegraf.rs)