KRALJICA SVEŽINE: 9 moći lubenice
Znate da je lubenica ukusna i niskokalorična, a da li ste znali i da ima blagotvorno dejstvo na zdravlje? Smanjuje nivo lošeg holesterola, snižava krvni pritisak i sprečava nastajanje kancerogenih ćelija
U letnjim danima teško je zamisliti kaloričnu i masnu hranu na trpezi, ali su pijace i supermarketi prepuni svežeg voća i povrća, koje možete kombinovati u pripremi obroka. Umesto kaloričnog sladoleda možete se osvežiti lubenicom, apsolutnom kraljicom svežine, vitamina i minerala. Evo nekoliko činjenica o ovom rajskom povrću, koje uvek treba imati na umu.
Ima malo kalorija
Lubenica je vrlo niske energetske vrednosti i sadrži samo 26,5 kalorija u 100 g. Ona je odlična za rehidraciju.
Održava ph vrednost neutralnom
Većina namirnica koje svakodnevno unosimo povećavaju kiselost krvi, dok se naš organizam bori da ph vrednost održi neutralnom. Lubenica spada u alkalizirajuće namirnice smanjuje kiselost našeg organizma.
Dobar antioksidant
Ova letnja poslastica dobar je izvor antioksidanata, pre svega vitamina C, vitamina A, beta karotena, kao i jedinjenja iz grupe karotenoida-likopena.
Ovi snažni antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji prouzrokuju štetne transformacije, (na primer hemijsku transformaciju holesterola koji se nakon toga lepi za zidove krvnih sudova i može da prouzrokuje transformaciju ćelija debelog creva i tako dovede do kancerogenih promena ) ili pojačavaju napade astme i zapaljenje zglobova koje prati artritis. Unos hrane obogaćene vitaminom C i beta karotenom, kao što je lubenica, sprečavaju srčana i kancerogena oboljenja.
Izvor vitamina
Lubenica je dobar izvor vitamina B grupe, posebno vitamina B6 i B1 koji su vrlo značajni za proizvodnju energije u ćelijama, a koju mišići troše tokom napora. Dakle, lubenica pomaže da se ne osećate umorno i da imate više energije!
Izvor magnezijuma i kalijuma
Ovo letnje osveženje je dobar izvor magnezijuma i kalijuma. Nedostatak magnezijuma je vrlo često uzrok grčeva u mišićima, a kalijum se vrlo brzo gubi iz organizma znojenjem, i vrlo je važno nadoknaditi ga.
Omogućava visok unos tečnosti
Uživanje u lubenici znači i visok unos tečnosti što će sigurno prijati vašim bubrezima i bešici.
Snižava krvni pritisak
Ona je dobar izvor citrulina – amino kiseline koju naš organizam koristi za proizvodnju supstanci koje snižavaju krvni pritisak, ali i supstanci koje su značajne za obolele od dijabetesa tipa II jer povećavaju osetljivost na insulin.
Smanjuje rizik određenih bolesti
Unosom tri šolje voća na dan značajno smanjujete rizik od nastanka degenerativnih bolesti očiju – lubenica je idealan izbor, niskokalorična je, osvežavajuća i rehidrirajuća.
Pomaže gubitak kilograma
Lubenica pomaže u smanjenju kilograma, posebno ako je pojedete pre obroka, npr. pre ručka.
(Telegraf.rs/Trčanje.rs)