Jedinstvena čokoladna torta koja će zaseniti sve ostale koje ste ikada probali
Ova poslastica će vam postati omiljena čim je probate
Čokoladna torta koja ostavlja trag u vašem srcu će postati omiljena poslastica vaših ukućana, ali i gostiju. Ovaj dezert bukvalno obara s nogu.
Čokolada i spolja i izunutra je nešto što ste definitivno uvek želeli da probate, a nije tako teško napraviti ovu poslasticu.
Evo kako to da uradite.
Sastojci:
Za koru:
- 400 g šećera,
- 220 g brašna,
- 120 g kakaoa,
- 2 kažike sode bikarbone,
- 1 kašika praška za pecivo,
- 1 kašika soli,
- 2 jajeta,
- šolja topljenog maslaca,
- šolja prokuvane vode,
- 150 g ulja,
- 1 kašika vanilinog ekstrakta.
Za preliv:
- 4 kockice putera,
- 500 g šećera u prahu,
- 250 g kakaoa,
- 100 ml kisele pavlake,
- 100 ml vruće vode,
- 2 kašike vanilinog ekstrakta,
- prstohvat morske soli,
- 275 g crne čokolade.
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Stavite pek papir u tepsiju za pečenje i podmašite dno puterom. U većoj vangli pomešajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. Mešajte dok se potpuno ne sjedini. Dodajte jaja, maslac, vodu, ulje, vanilu i mutite mikserom dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipajte u tepsiju i pecite 35-40 minuta. Kada kora bude gotova, odvpjte je sa strane da se ohladi. Za to vreme možete da pripremate preliv. Izmiksajte puter i dodajte šećer i prahu i kakao, pa sve dobro promešajte. Dodajte i kiselu pavlaku, vruću vodu, vanilu, so i mešajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte svemu rastopljenu crnu čokoladu i mešajte dalje. Kada i preliv bude gotov, možete koru da podelite na dva jednaka dela, tako što ćete je horizontalno iseći. Dodajte preliva na pravu koru, a zatim na sve spustite drugi deo kore. Celu tortu pospite prelivom i stavite u frižider da se stegne.
Posle dva sata možete da je poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs / loveandoliveoil.com)