10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite
Mediteransku kuhinju predvodi baš italijanska i njihova pravila obavezno treba poštovati
Mnogi Srbi obožavaju italijansku kuhinju i stalno posećuju restorane u kojima se služi takva hrana. Ukoliko poštujete ovih 10 zlatnih pravila svako jelo koje spremite kod kuće imaće baš taj specifični ukus.
Italijanska kuhinja je već odavno izašla iz geografskih okvira svoje postojbine i dobila status jedne od omiljenih na svim meridijanima.
Ako želite da pripremite autentične itaijanske specijalitete, potrebno je da poštujete određena pravila.
Koristite sveže namirnice
Kad god ili koliko god je to moguće, kupujte sveže namirnice za pripremu jela. Tako će vaša jela biti ukusnija, naravno zdravija i nećete morati da dodajete mnogo masti ili soli da poboljšate ukus. Italijani vole da kupuju na pijacama, jer je i to deo uživanja u hrani.
Nemojte prekuvati pastu
Pažljivo odmerite količinu testenine, po osobi bi trebalo da iznosi oko 120 grama. Takođe, vodite računa da ne prekuvate pastu, jer testenina "al dente" (čvrsta kad se zagrize) ima niži glikemijski indeks od mekane prekuvane paste, pa ćete duže biti siti.
Maslinovo ulje
Zamenite uobičajena ulja kvalitetnim maslinovim uljem. Ono je bolje od većine ulja koja se obično primenjuju, a svakako je zdravije od pripreme jela na puteru ili margarinu. Devičansko maslinovo ulje sadrži dosta zdravih masti i sadrži anstioksidanse.
Riba
Neka riba bude deo vašeg obroka bar dva puta nedeljno. Riba je značajna u ishrani Italijana, a jedu se često i ostali morski plodovi.
Neka obrok bude poseban događaj
Svaki obrok je kod Italijana poseban i važana događaj. Tako se više poštuje hrana, ali i vreme koje se provodi sa dragim osobama.
Kuvanje bez recepta
Oslobodite svoju kreativnost i uživajte u pripremi jela bez strogog pridržavanja instrukcija u receptima.
Vodite računa o sosovima
Italijani samo malo preliju pastu sosom, umesto da je natope. Previše sosa samo povećava kalorijsku vrednost obroka, a ne obogaćuju ukus. Ako vodite računa o kilaži, izbegavajte testenine u obliku valjka jer one upiju mnogo više sosa.
Dezert
Zamenite jake i kalorične poslastice zdravom voćnom salatom. Ako kupite sezonsko voće, videćete kako ovi plodovi umanjuju povećanu želju za slatkišima.
Preliv za salatu
Kada obogaćujete salatu ukusnim prelivima, birajte kvalitetno balzamiko sirće i smanjite količinu ulja. Salata će biti ukusna i ako je prelijete mešavinom balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, umesto kaloričnim prelivima sa majonezom.
Gremolata
Začinite meso gremolatom pre nego što ga stavite na roštilj. Gremolata je italijanski preliv koji se pravi od iseckanog belog luka, svežeg peršuna i narendane kore limuna.
(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)