Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umesto da "ručate" grickalice, bolje odaberite konkretan obrok koji će vas zasigurno zasititi

Foto: Shutterstock

Grisine, čips, smoki i ostale slane grickalice kojima samo prekraćujete dan do "pravog" obroka zapravo su mnogo kaloričnije nego što mislite. Primera radi, 100 g slanih štapića u proseku sadrže oko 420 kalorija, koliko otprilike ima i 100 g pilećeg belog mesa sa prilogom od povrća.

Zato umesto da "ručate" grickalice, bolje odaberite konkretan obrok.

Za ljubitelje gurmanluka odabrali smo specijalitet čija je hranljiva vrednost čak manja od popularnih kupovnih slaniša.

Foto-ilustracija: Profimedia, Foter/kirikiri

Pikantne ćufte sa pasuljem

1 porcija ovog jela ima 376 kalorija, a mi vam dajemo recept za 4 osobe!

Namirnice:

- 1 iseckana glavica crvenog luka,

- 2 iseckana čena belog luka,

- 1 iseckana veća paprika,

- 1 kašičica kumina u prahu,

- 2-3 kašičice čili paste,

- 300 ml neslanog pilećeg bujona,

- 400 g paradajz pelata,

- 400 g konzerviranog crnog pasulja

Ćufte:

- 500 g mlevenih ćurećih grudi

- 50 g mlevenih ovsenih pahuljica

- 1 manji iseckani praziluk,

- 1 kašičica kumina u prahu,

- 1 kašičica korijandera,

- 1 kašičica ulja od repe

Foto-ilustracija: Profimedia

Priprema: Prvo napraviti ćufte. Dobro izmešati meso, mleveni ovas, praziluk i začine, pa formirati ćufte. Ispržiti na zagrejanom ulju.  Crveni i beli luk propržiti u tiganju, dodati papriku, pa dinstati dok povrće ne omekša. Pomešati kumin i čili pastu, pa dodati paprikama. U isti tiganj dodati ćufte, poklopiti, smanjiti temperaturu i ostaviti da se dinsta 10-ak minuta. Umešati paradajz pelat, pasulj i kuvati nepoklopljeno još nekoliko minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)