Kako su ćevapi osvojili Balkan i zašto su im Hrvati odolevali skoro 100 godina?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hajduci su prvi na ovim prostorima počeli da pripremaju ćevape

Tokom vladavine Turaka hajduci su prvi počeli da prave tadašnji "hajdučki ćevap" koji je bilo izuzetno lako pripremiti od raznih komada mesa u dimljenoj masti na ražnju iznad vatre.

Recept za čuveni leskovački ćevap, lokalni specijalitet zasnovan je na tradicionalnoj srpskoj pljeskavici koja je formirana i u obliku ćevapa.

I slobodno se može reći da je Leskovac postao prvi grad na ovim prostorima koji je imao prve lokale u kojima su se prodavali ćevapi, ono što mi danas zovemo danas znamo kao kioske brze hrane.

U Beograd su ćevapi prvi put stigli iz Leskovca 1860-ih godina i to u kafanu "Rajić" koja se nalazila na današnjem Studentskom Trgu, odakle su se brzo proširili na ceo grad, pa i zemlju.

Foto: Wikimedia/Petar Milošević

Nije prošlo ni 5 godina od njihovog dolaska u Beograd, kada su postali omiljena namirnica tadašnjih Beograđana.

Služili su se u restoranima, koji su se tada zvali ćevabdžije, a već do 1927. godine mogli ste da ih kupite za poneti u nekom od lokala na kaldrmi.

Foto: Wikimedia/Brenda Annerl

Pre 1930. proširili su se na ostatak Jugoslavije, a brzo su postali omiljeni specijalitet u Skoplju i Peći.

Prvi restoran koji je služio ćevape u Mariboru pojavio se tri godine kasnije, a u pitanju je bio recept koji je došao pravo iz Leskovca.

Foto: Wikimedia/Janos Korom Dr.

Tek u drugoj polovini 20. veka, ćevapi su ušli u hrvatsku kuhinju gde se prave od različitih vrsta mesa i dugački su od 5 do 12cm.

Pitate se koliko su tada koštali?

Samo jedan jugoslovenski dinar.

(Telegraf.rs)