Tradicionalni srpski kolač sa višnjama: Jednostavan je za pripremu, a obožavaju ga sve generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gotov je za pola sata, a nema osobe koja ne voli ovu poslasticu

Foto: Shutterstock

Ovaj starinski kolač je jednostavan za pripremu, a predstavlja jedan od omiljenih slatkiša mnogih pokolenja.

Sastojci:

- 5 jaja

- 1 šolja šećera (šolja od 200 ml)

- 1 šolja ulja

- 1 šolja jogurta

- 1 prašak za pecivo

- 2 šolje brašna

- 1 vanilin šećer

- 500 g višanja

Priprema:

Razdvojte belance od žumanceta, a zatim u belance dodajte šećer i mutite dok se ne stvori šlag. U žumance dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo, pa lagano kašikom izmešajte sastojke.

Zatim u taj žuti deo polako dodajte šlag od belanaca i šećera, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine.

U pleh namazan uljem i posut brašnom izlijte smesu koja bi trebalo da bude malo gušća nego što ste navikli da to bude. Zatim nasumično "pobacajte" očišćene višnje po površini kolača.

Pecite na 200 stepeni celzijusa 15 minuta. Kada korica počne da se odvaja od pleha, to je znak da kolač morate izvaditi napolje.

Vanilin šećer pospite po vrelom kolaču.

Služite kad se poslastica potpuno ohladi.

Prijatno!

(Telegraf.rs/Stil.kurir.rs)