Da li znate koja je osnovna razlika između džema i marmelade?
Naučite kako se pravi jedno, a kako drugo
Džem i marmelade se razlikuju po izgledu. Dok je marmelada jednolična kašasta masa, u kojoj se mogu manje ili više raspoznavati delovi voća, karakteristika džemova je u tome što je on gust, kašast proizvod, u kojem se moraju raspoznavati delovi voća od kog je kuvan. Džemovi se pripremaju od celog voća ili isečenog u komadiće.
U nastavku pročitajte kako da napravite džem od pomorandže, ali i marmeladu od narandži.
Džem od pomorandže
Uzeti 2kg pomorandži. Tražiti jafa pomorandže koje su bez semena, a koje su vrlo sočne. Koru pomorandže ako je dozvoljena njena upotreba za jelo iseći na sitne komade i staviti u čistu šerpu, koju naročito treba ima za kuvanje slatkog.
Na 2kg pomorandži staviti 2 i po kilograma kristal-šećera i to ostaviti da prenoći.
Sutradan staviti šerpu s pomorandžama i šećerom na šporet i ostaviti da se pomorandže samo malo skuvaju.
Barene kore iseći na što tanje rezance i staviti ih u šerpu s pomorandžama. Dodati sok od 2 limuna i kuvati dok džem ne bude gotov.
Gotov džem skloniti sa šporeta, topao sipati u čiste zagrejane tegle, ostaviti ga da se ohladi, pa vezati pergament-hartijom ili celofanom.
Marmelada od šljiva
Pripremiti 2,5 kilograma očišćenih šljiva, 1kg šećera i koricu od cimeta.
Zrele šljive oprati, izvaditi im koštice, pa ih kuvati u vlastitom soku na jačoj vatri. Kada malo omekšaju, dodavati im postepeno šećer i umešati koricu od cimeta. Kuvati uz stalno međanje. Gotovu marmeladu staviti u zagrejane tegle, povezati i ostaviti da se ohladi.
(Telegraf.rs)