HRANA NAJBOLJI ANTIDEPRESIV: Ukusi popravljaju raspoloženje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje američkih stručnjaka bavilo se proučavanjem 1.700 različitih jedinjenja koja čine sastavni deo svih mogućih ukusa. Otkrili su da određene supstance koje se nalaze u hrani po svojoj hemijskoj strukturi veoma nalikuju lekovima za podizanje raspoloženja

Još su ranija istraživanja pokazala da namirnice poput čokolade, bobičastog voća i hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline pozitivno deluju na raspoloženje.

Naučnici su u novom istraživanju pokušali da pronađu sličnost između hemijske strukture antidepresiva i hemikalija koje sačinjavaju ukuse.

Oni su otkrili da čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi sadrže jedinjenja koja imaju sličnu hemijsku strukturu kao i valproična kiselina, koja se često nalazi u lekovima koji se prepisuju osobama s dijagnostifikovanim manično-depresivnim poremećajem.

(Tanjug)