Ako i vi čekate da provri voda pre nego što zakuvate tursku kafu, onda je sve vreme pravite pogrešno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je jedini pravi i tradicionalan način pripreme domaće kafe

Turska kafa je nematerijalna kulturna baština Turske potvrđena od strane Uneska, a predstavlja metodu pripreme nefiltrirane kafe. Pržena, a zatim fino mlevena, zrna kafe se kuvaju u džezvi, često sa šećerom, te se serviraju u fildžanima.

Dok u Grčkoj za ovakav metod pripreme kafe nikako ne smete reći da je turski već grčki, u Srbiji nemamo problem sa tim, pa su termini koje koristimo domaća ili turska kafa.

Iako ptice na grani znaju kako se priprema ova kafa, vremenom smo što iz praktičnosti ili nekih navika počeli da menjamo tradicionalan način pripreme ovog napitka.

Malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da prokuva!

Naime, u džezvi se voda zagreva tik do vrenja, pa se sklanja sa ringle.

Nakon toga se deo vode odliva u šoljicu, u ostatak dodaje kafa, pomeša, vraća na vatru, čeka da naraste do ivice džezve i ponovo sklanja sa vatre.

Potom se dodaje voda koja je na početku odložena.

E, onda ponovo vraćate tursku kafu na vruću ringlu i ostavljate da provri.

Foto-ilustracija: Profimedia

Sklonite je sa šporeta čim počne da vri, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode.

Tada je kafa spremna.

Kako vi pravite tursku kafu?

Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija

(T.T./Telegraf.rs)