Dooobra tema.
Crnu NASHU kafu smo zaboravili pripremati, kao i sve u zivotu, komplikujemo do zla boga.
Kovein, kodein, aromati, i stotinak supstanci koji deluju, uglavnom, pozitivno - ne bismo trebali ŠOKIRATI: ovo kljucalu vodu, odmanjivanje, stavljanje kafe, dokuvavanje...
Da bi kafa bila dobar stimulans, uraditi ovako: u hladnu vodu staviti odgovarajucu kolicinu kafe i kuvati - ako cemo za stimulisanje - do pred kljucanje, ako kao lek - za niski pritisak, malaksalost, proliv - da kljuca oko pola minuta.
Secer uvek staviti na kraju.
Kafu ne piti vrucu, sacekati da se ohladi na ispod 50°C.
Tako cemo imati ukusno i stimulativno delovanje ekstrata kafe, a necemo ostecivati usnu duplju, jednjak, zeludac i duodenum!
Kafu su počeli da kuvaju i piju oni “turci” koji su bili u Meki i okolini na (verskom) školovanju - mule, imami ... i derviši koji su službovali na dvoru sultana i granicama turskog sultanata.Tada je kafa bila skupa za obične i siromašne podanike otomanskog sultanata.Kafu su pili kao stimulans.—-Ko poznaje istoriju otomanskih osvajanja, zna da su kafu pili na Balkanu i srednji evropi, od kraja 17. veka.U Italiju i Austriju je ušla preko Venecije i Beča - trgovinom, mnogo kasnije. A kasnije (u 19. veku) se proširila na “ceo” svet.
Previše komplikacija. Sipa se voda, sa šećerom ili bez, zagreje do pred ključanje, doda kafa, promeša i čeka tik do početka ključanja. Sipa se u šoljicu, sačeka 3 minuta i onda može da se pije.
Porijeklo kafe je iz caratva“Kafa“ danasnja Somalija(Eritrea)Pila sam pravu Eritrejsku kafu. Oni prze odmah melju i prave kafu u ibriku od terakote, pije se iz fildzana a dok se kafa pije na tacni je zapaljen tamjan. Zao mi je da vam tu ceremoniju i taj okus kafe uz miris tamjana nemogu prenijeti. Nema nista ljepse.To je prava kafa,Arapi a posle i Turci su kafu unijeli u svoju kulturu.
U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...
Upravo tako...Ako se neko pitao šta znači ono u pjesmi"kafu mi,draga,ispeci..."to je zbog ovog načina pripreme i u centralnoj Bosni se i kaže "ispeći"a ne skuvati kafu
Mila
U Palestini je zovu arapska kafa.Nasa je domaca a ne turska.
Podelite komentar
Sudija Dred
Prvo skoknem do Brazila, proberem najlepsa zrna pa tek onda ostalo.
Podelite komentar
Drago
U hladnu vodu se sipa kafa i mesa nonstop dok ne provri , to je prava turska kafa proverite
Podelite komentar
Radnik
Da li može da se prestane sa tim turska kafa? OVO JE SRBIJA I SRPSKA KAFA! Probao sam u Turskoj njihovu kafu, ne može ni da priđe našoj!
Podelite komentar
acomurija
Dooobra tema. Crnu NASHU kafu smo zaboravili pripremati, kao i sve u zivotu, komplikujemo do zla boga. Kovein, kodein, aromati, i stotinak supstanci koji deluju, uglavnom, pozitivno - ne bismo trebali ŠOKIRATI: ovo kljucalu vodu, odmanjivanje, stavljanje kafe, dokuvavanje... Da bi kafa bila dobar stimulans, uraditi ovako: u hladnu vodu staviti odgovarajucu kolicinu kafe i kuvati - ako cemo za stimulisanje - do pred kljucanje, ako kao lek - za niski pritisak, malaksalost, proliv - da kljuca oko pola minuta. Secer uvek staviti na kraju. Kafu ne piti vrucu, sacekati da se ohladi na ispod 50°C. Tako cemo imati ukusno i stimulativno delovanje ekstrata kafe, a necemo ostecivati usnu duplju, jednjak, zeludac i duodenum!
Podelite komentar
Kiki
@acomurija
Hvala na savetu ali je ovde tema turska kafa. Kada hude tema tvoja kafa nemoj onda da pises o turskoj.
Podelite komentar
KimDzong
Turci piju caj,kakva kafa?
Podelite komentar
Realista
@KimDzong
Kafu su počeli da kuvaju i piju oni “turci” koji su bili u Meki i okolini na (verskom) školovanju - mule, imami ... i derviši koji su službovali na dvoru sultana i granicama turskog sultanata.Tada je kafa bila skupa za obične i siromašne podanike otomanskog sultanata.Kafu su pili kao stimulans.—-Ko poznaje istoriju otomanskih osvajanja, zna da su kafu pili na Balkanu i srednji evropi, od kraja 17. veka.U Italiju i Austriju je ušla preko Venecije i Beča - trgovinom, mnogo kasnije. A kasnije (u 19. veku) se proširila na “ceo” svet.
Podelite komentar
Lux
Не пијемо турску него домаћу. Поздрав из Републике Српске.
Podelite komentar
Loki
@Lux
Ako si ti tamo opterecen pa i od kafe pravis politiku ostavi nas druge da uzivamo.
Podelite komentar
BigFoot
Previše komplikacija. Sipa se voda, sa šećerom ili bez, zagreje do pred ključanje, doda kafa, promeša i čeka tik do početka ključanja. Sipa se u šoljicu, sačeka 3 minuta i onda može da se pije.
Podelite komentar
Zox
@BigFoot
Pa I to tvoje je previse komplikovano 😂😂
Podelite komentar
E nije bas tako
Prvo se na tihoj vatri,, pece,, kafa pa se lagano dodaje vrela voda i ukuvava mesajuci, pojma nemate!
Podelite komentar
Ja
@E nije bas tako
Ja dodam dve zlice vegete
Podelite komentar
AAA
Porijeklo kafe je iz caratva“Kafa“ danasnja Somalija(Eritrea)Pila sam pravu Eritrejsku kafu. Oni prze odmah melju i prave kafu u ibriku od terakote, pije se iz fildzana a dok se kafa pije na tacni je zapaljen tamjan. Zao mi je da vam tu ceremoniju i taj okus kafe uz miris tamjana nemogu prenijeti. Nema nista ljepse.To je prava kafa,Arapi a posle i Turci su kafu unijeli u svoju kulturu.
Podelite komentar
Vlado
@AAA
Kafa je porijeklom iz Etiopije, ime je dobila po regiji.
Podelite komentar
Boža zemunac
Neka neko naruči Tursku kafu kod naše braće Grka. Ha ha ha.
Podelite komentar
Zvele
@Boža zemunac
I batine mu ne ginu....
Podelite komentar
Voka
Draze nam da kazemo turska
Podelite komentar
xxxx
Tradicionalni način je da se u dzezvu stavi voda i kafa i onda na laganoj vati uskuva, dobije se mnogo jači ukus, miris i lepa krema
Podelite komentar
turska, turska, turska
Samo, turska, turska, turska, ama kafa ko kafa...
Podelite komentar
kulin
@turska, turska, turska
Bas tako ali mi smo navikli da sve prekrstimo pod turski, kao naprimer sto smo i djordja petrovic prekrstili u karadjordjevic 😬😬😬 sramota
Podelite komentar
Beba
Baš tako spremam kafu
Podelite komentar
Hulk
@Beba
Ubaciš 50 dindži u automat i sačekaš da ti nakaplje pravu kafu?
Podelite komentar
balkanski špijun
U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...
Podelite komentar
Drina
@balkanski špijun
Upravo tako...Ako se neko pitao šta znači ono u pjesmi"kafu mi,draga,ispeci..."to je zbog ovog načina pripreme i u centralnoj Bosni se i kaže "ispeći"a ne skuvati kafu
Podelite komentar
534
Ženo, kafa. Ja to tako spremam.
Podelite komentar
E...
@534
I nije bitno da li je uvela voda... 😀 😀 👋
Podelite komentar
...
@534
Sve se plasim da je obrnuto, zeno gotova kafa...😀😀
Podelite komentar