Evo kako da u kućnim uslovima napravite pravi mocarela sir

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo je važno da nabavite nepasterizovano mleko, ne ono iz prodavnice

Foto: Pixbay

Nepasterizovano mleko potražite kod prijatelja ili rodbine koji imaju krave i napravite omiljeni mocarela sir u kućnim uslovima.

Sastojci:

- 2 litre nepasterizovanog mleka

- sirće

- kockice leda

Priprema:

Mleko lagano zagrejte, ali ne sme da bude jako vrelo. Idealna temperatura je ona u kojoj prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče. Važno je da nije pregrejano.

U ugrejano mleko stavite 4 kašičice sirćeta. Lagano mešajte bez prekidanja.

Ovaj proces se odvija polako pa budite strpljivi i mešajte dok mleko ne počne da se odvaja i stvara sve veće grudvice.

Pokupite sir rukama, ocedite ga i napravite kuglu, pa ga stavite i zagrejanu vodu. Za to možete koristiti i tečnost ostalu nakon pravljenja sira - malo je zagrejte da bude vruća toliko koliko je potrebno da je možete pipnuti rukama.

U vrućoj vodi ga držite oko pet minuta pa iscedite rukama. Potom ga vratite, malo mešajte, iscedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.

Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu - dva - savet je da u vodu stavite kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta.

Nakon ovog postupka sir je spreman za jelo!

(Telegraf.rs/B.K.)