Ova vrsta soli je u Srbiji i do 10 puta skuplja od obične kuhinjske: Da li je i zdravija?

Vreme čitanja: oko 1 min.

100 grama himalajske roze soli zna da košta i 10 puta više od obične - zašto?

foto: pixabay.com

Himalajska roze so se pravi od kristala koji se eksploatišu obično iz oblasti Pakistana tačnije sa Himalaja.

Karakterističnu ružičastu nijansu duguje mineralima i metalima koje u tragovima sadrži, poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, pa je tako poslednjih godina svoje mesto pronašla i u našoj kuhinji.

Koristi se u ishrani jer se šuška da je zdravija od obične upravo zbog ovih minerala koje u tragovima sadrži, pa tako povećava hidraciju tela, uravnotežuje elektrolite i pH vrednost, snižava krvni pritisak i jača kosti.

Iako mnogi naučnici snažno osporavaju sve navedeno, činjenica je da 100 grama ove soli može da košta i do 10 puta više od uobičajene kuhinjske soli.

Zašto je tako skupa?

Jedan od glavnih razloga razlike u ceni obične i himalajske soli povezuje se sa fizičkim i hemijskim elementima koji se nalaze u njoj. Konkretno, kuhinjska so je zbog silne prerade siromašnija prirodnim mineralima poput magnezijuma.

Mineralna so, s druge strane, može imati drugačiji sastav, ali uvek ima bogatije prirustvo prirodnih elemenata, pa se konkretno za himalajsku so navodi da je izvor 84 različita metala.

Ali da li to znači da je zaista zdravija?

foto: pixabay.com

Prema raznim medicinskim studijama koje su je ispitivale, himalajska ružičasta so ima niži sadržaj natrijuma što je čini zdravijom i neophodnom za one koji paze na ishranu i kontrolišu unos natrijuma iz zdravstvenih razloga.

Stoga je na tržištu zdrave hrane to dovoljan razlog koji opravdava veću cenu ovog proizvoda.

S druge strane, proizvodnja himalajske soli se obavlja na relativno "jeftinom" području, ali se to radi na tradicinalne načine koji zahtevaju više truda i vremena za vađenje soli i preradu.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf.rs)