Najbolji domaći recept za kisele krastavce: Ostaće hrskavi i ako ih ne pojedete ove zime
Za pripremu vam neće biti potrebno duže od pola sata
Domaćinsku kuću nije moguće zamisliti bez pripremljene zimnice po proverenim recepturama koje se brižljivo prenose s kolena na koleno. Kiseli krastavčići su apsolutni hit jesenje i zimske trpeze.
Ukoliko nemate proveren recept za pripremu kiselih krastavčića, otkrivamo vam mere koje garantuju da će kornišoni ostati hrskavi i ukusni tokom cele godine.
Potrebno je:
- 5 kg kornišona
- 3 litra vode
- 1,5 litara sirćeta
- 6 supenih kašika šećera
- 6 supenih kašika soli
- 1 kesica vinobrana
- biber u zrnu
- sveža mirođija (po želji)
Priprema:
Dobro operite kornišone pod mlazom hladne vode, pa ih složite u prethodno oprane i osušene staklene tegle. U veću činiju sipajte vodu i sirće, dodajte šećer, so i vinobran, pa meštajte nekoliko minuta. Na kraju dodajte vinobran, sitno seckanu mirođiju i biber u zrnu.
Još jednom promešajte presolac, pa ga prelijte preko krastavčića i dobro zatvorite tegle. Krastavčiće držite u špajzu ili na nekom drugom hladnom i mračnom mestu.
Isti presolac možete da koristite i za kiseljenje feferona.
(Telegraf.rs)