Koktel perece koje se tope u ustima: Recept za tradicionalno hrskavo pecivo koje odlično ide uz pivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slaniš bez kog je novogodišnja trpeza nezamisliva

Koktel perece; foto screenshot Youtube/Serpica

Uz rusku salatu, sarmu, pečenje i tortu, novogodišnja trpeza je u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva bez koktel pereca. Ovaj slaniš koji su pravile još naše bake savršeno ide uz pivo, a može da stoji nekoliko dana i što duže stoji, to je ukusniji.

Sastojci:

  • 1/2 kvasca
  • 1 dl mleka
  • 250 gr margarina
  • 2 žumanceta
  • 3 cela jaja
  • so po ukusu
  • oko 500 gr brašna

Priprema:

U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte kašičicu soli, izmrvljen kvasac, mleko, dva žumanca i jedno celo jaje, kao i margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, a onda preko posude stavite krpu i ostavite testo da se „odmori“ dvadesetak minuta.

Potom na sto sipajte malo brašna, prebacite testo i razvaljajte ga oklagijom tako da bude tanko, pa pobrašnjenim kalupom vadite perece. Poređajte ih u nauljenu tepsiju, premažite umućenim žumancima, pospite solju, kimom ili susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)