Koktel perece koje se tope u ustima: Recept za tradicionalno hrskavo pecivo koje odlično ide uz pivo
Slaniš bez kog je novogodišnja trpeza nezamisliva
Uz rusku salatu, sarmu, pečenje i tortu, novogodišnja trpeza je u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva bez koktel pereca. Ovaj slaniš koji su pravile još naše bake savršeno ide uz pivo, a može da stoji nekoliko dana i što duže stoji, to je ukusniji.
Sastojci:
- 1/2 kvasca
- 1 dl mleka
- 250 gr margarina
- 2 žumanceta
- 3 cela jaja
- so po ukusu
- oko 500 gr brašna
Priprema:
U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte kašičicu soli, izmrvljen kvasac, mleko, dva žumanca i jedno celo jaje, kao i margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, a onda preko posude stavite krpu i ostavite testo da se „odmori“ dvadesetak minuta.
Potom na sto sipajte malo brašna, prebacite testo i razvaljajte ga oklagijom tako da bude tanko, pa pobrašnjenim kalupom vadite perece. Poređajte ih u nauljenu tepsiju, premažite umućenim žumancima, pospite solju, kimom ili susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)