Baklava sa suvim šljivama: Recept za sočnu pitu koja je obavezna na trpezi za Badnje veče

Vreme čitanja: oko 1 min.

Topi se u ustima!

Pita sa suvim šljivama; foto screenshot Youtube/kuhajipeci

Ako ste ljubitelj pita, a sutra proslavljate Badnje veče, napravite sočnu baklavu od suvih šljiva kakvu su pravile i naše bake.

Vešte domaćice verovatno će se opredeliti za razvlačenje kora za pitu, ali i ako ovu poslasticu napravite sa gotovim, kupovnim korama biće jednako ukusna.

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora za pitu
  • 300 gr suvih šljiva bez koštice
  • 500 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • pola litra vode
  • 200 gr oraha (po želji)

Priprema:

Iseckajte suve šljive na četvrtine.

Nauljite tepsiju i uključite rernu na 180 stepeni.

Uzmite jednu koru za pitu, poprskajte je uljem, pa preko nje stavite još jedan list. Na uži deo kora stavite iseckane suve šljive (i seckane orahe, ako odlučite da ih dodate u pitu), pa savijte kore do vrha. Isti postupak primenite za sve preostale kore i fil.

Spustite urolane kore u tepsiju, isecite ih na komade oštrim nožem i poprskajte preostalim uljem, pa ih pecite dok ne porumene.

Dok se pita peče, ušpinujte šećer i vodu; kad se na površini šerpe pojavi pena skinite šerpu sa šporeta i ostavite sirup da se ohladi.

Preko vruće pite sipajte hladan sirup i ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati.

Prijatno!

(Telegraf.rs)