Recept za posnu picu sa ajvarom i šampinjonima: Hrskava i sočna, spremićete je za tili čas
Vazdušasto testo sa ukusnim nadevom
Ima li šta lepše nego započeti dan ukusnim doručkom u vidu najpopularnijeg italijanskog specijaliteta - pice? Ona ne mora uvek da bude sa suhomesnatim proizvodima i kačkavaljem; zapravo, najpopularnija verzija italijanske pice ne sadrži ni šunku, ni pancetu, već obilje pelata na tanjoj podlozi od testa, najčešće uz mocarelu.
U našim krajevima pica je jedno od omiljenih jela koje se može jesti i u vreme posta - sa nadevom od tunjevine onda kada je riba dozvoljena po crkvenim pravilima.
I ako se pridržavate pravila Časnog posta, koji dopušta konzumiranje ribe samo na Cveti i Blagovesti, možete da napravite picu od sastojaka koji su dozvoljeni – biće ukusna i bez tunjevine.
Za testo:
- 450 gr brašna
- 280 ml vode
- 70 ml ulja
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- kašičica soli
- kašičica šećera
Za nadev:
- 4 kašike kečapa
- 4 kašike ajvara
- 100 gr maslinki
- 200 gr mariniranih šampinjona
- 1/2 glavice crnog luka
- 3 veća kisela krastavčića
- 2 veće konzerve tunjevine u komadima
- origano po želji
Priprema:
Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. U vanglicu sipajte brašno, dodajte ulje i sa pripremljenim kvascem zamesite testo. Umešeno testo ostavite da naraste.
Za to vreme tunjevinu iscedite od ulja i pomešajte je sa sitno iseckanim, crnim lukom. Ako ste na strogom postu, tunjevinu izostavite. Šampinjone isecite na tanje listiće, krastavčiće na kockice, a maslinke na krugove. Pomešajte ajvar i kečap.
Razvucite testo oklagijom, pa ga spustite u pleh koji ste prethodno premazali uljem. Na testo stavite mešavinu kečapa i ajvara, pa rasporedite tunjevinu sa lukom, šampinjone, krastavčiće, maslinke i origano.
Stavite pleh u rernu i pecite picu na 200 C dok ne porumeni. Ukrasite picu listićima svežeg bosiljka i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)