Recept za posnu picu sa ajvarom i šampinjonima: Hrskava i sočna, spremićete je za tili čas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vazdušasto testo sa ukusnim nadevom

foto Pixabay

Ima li šta lepše nego započeti dan ukusnim doručkom u vidu najpopularnijeg italijanskog specijaliteta - pice? Ona ne mora uvek da bude sa suhomesnatim proizvodima i kačkavaljem; zapravo, najpopularnija verzija italijanske pice ne sadrži ni šunku, ni pancetu, već obilje pelata na tanjoj podlozi od testa, najčešće uz mocarelu.

U našim krajevima pica je jedno od omiljenih jela koje se može jesti i u vreme posta - sa nadevom od tunjevine onda kada je riba dozvoljena po crkvenim pravilima.

I ako se pridržavate pravila Časnog posta, koji dopušta konzumiranje ribe samo na Cveti i Blagovesti, možete da napravite picu od sastojaka koji su dozvoljeni – biće ukusna i bez tunjevine.

Za testo:

  • 450 gr brašna
  • 280 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera

Za nadev:

  • 4 kašike kečapa
  • 4 kašike ajvara
  • 100 gr maslinki
  • 200 gr mariniranih šampinjona
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 3 veća kisela krastavčića
  • 2 veće konzerve tunjevine u komadima
  • origano po želji

Priprema:

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. U vanglicu sipajte brašno, dodajte ulje i sa pripremljenim kvascem zamesite testo. Umešeno testo ostavite da naraste.

Za to vreme tunjevinu iscedite od ulja i pomešajte je sa sitno iseckanim, crnim lukom. Ako ste na strogom postu, tunjevinu izostavite. Šampinjone isecite na tanje listiće, krastavčiće na kockice, a maslinke na krugove. Pomešajte ajvar i kečap.

Razvucite testo oklagijom, pa ga spustite u pleh koji ste prethodno premazali uljem. Na testo stavite mešavinu kečapa i ajvara, pa rasporedite tunjevinu sa lukom, šampinjone, krastavčiće, maslinke i origano.

Stavite pleh u rernu i pecite picu na 200 C dok ne porumeni. Ukrasite picu listićima svežeg bosiljka i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)