Brzo, jednostavno i ukusno: Manastirsku pitu pripremaćete i kada nisu dani posta
Sladokusci će je obožavati
U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ipak, dovitljive domaćice uvek će naći način da same naprave nešto ukusno i zasitno, a ako inspiracije ponestane tu su i neki od recepata koji potiču iz manastirskih kuhinja.
Jedan od takvih je i recept za manastirsku pitu. Laka za pripremu, brza i jeftina, ova pita se može naći na vašem meniju i kada nisu dani posta.
Sastojci:
- 100 gr šećera
- 6 kašika džema od kajsija
- pola šolje od sechanih oraha, urmi i suvog grožđa (ukupno)
- 500 ml mlake vode
- sok i rendana korica jedne pomorandže
- 500 gr brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- rendana korica jednog limuna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- kristal šećer i mleveni orasi za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Zatim redom dodajte suvo voće, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet i džem od kajsija, sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom.
Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.
Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite šećerom ili mlevenim orasima i uživajte!
Prijatno!
(Telegraf.rs)