Brzo, jednostavno i ukusno: Manastirsku pitu pripremaćete i kada nisu dani posta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sladokusci će je obožavati

Foto: Shutterstock

U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ipak, dovitljive domaćice uvek će naći način da same naprave nešto ukusno i zasitno, a ako inspiracije ponestane tu su i neki od recepata koji potiču iz manastirskih kuhinja.

Jedan od takvih je i recept za manastirsku pitu. Laka za pripremu, brza i jeftina, ova pita se može naći na vašem meniju i kada nisu dani posta.

Sastojci: 

  • 100 gr šećera
  • 6 kašika džema od kajsija
  • pola šolje od sechanih oraha, urmi i suvog grožđa (ukupno)
  • 500 ml mlake vode
  • sok i rendana korica jedne pomorandže
  • 500 gr brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • rendana korica jednog limuna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice cimeta
  • kristal šećer i mleveni orasi za ukrašavanje (po želji)

Priprema:

Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Zatim redom dodajte suvo voće, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet i džem od kajsija, sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom.

Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta.

Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite šećerom ili mlevenim orasima i uživajte!

Prijatno!

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

(Telegraf.rs)