Posne štrudle sa makom i orasima: Starinski recept za poslasticu koja savršeno prati nedeljni ručak
Ljubitelji kiselog testa uživaće u svakom zalogaju
I u vreme posta možete da se zasladite tradicionalnom vojvođanskom poslasticom kojom se nekada obavezno završavao nedeljni ručak – štrudlama sa makom i/ili orasima. Donosimo vam starinski recept iz sveščica naših baka koje su često pravile kolače od kiselog testa.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 200 ml mlake vode
- 15 gr svežeg kvasca
- 2 supene kašike kristal-šećera
- 150 ml ulja
Fil:
- 200 gr mlevenog maka (ili po 100 gr mlevenog maka i 100 gr mlevenih oraha)
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 supene kašike kristal-šećera
- 1 dl vrele vode
Premaz:
- 3 supene kašike kristal-šećera
- 50 ml vode
- šećer u prahu (po želji)
Priprema:
Kvasac potopite u mlaku vodu, dodajte šećer i sve dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira.
U vanglu sipajte prosejano brašno, dodajte pripremljen kvasac i ulje, pa zamesite testo da bude glatko i da se odvaja od ivica posude.
Podelite testo na dva dela, svaku jufku odvojite u posebnu posudu i ostavite na toplom da naraste.
Za to vreme pripremite fil. Pomešajte mak (ili mlevene orahe), kristal-šećer i vanilin šećer, pa sipajte vodu i sve dobro promešajte.
Naraslo testo preručite na brašnom posutu radnu površinu i rastanjite ga oklagijom na debljinu od 3 milimetra. Na rastanjeno testo stavite fil, ravnomerno ga premažite preko rastanjenog testa i urolajte. Bočne stranice blago umotajte, kako fil ne bi curio tokom pečenja.
Štrudle spustite u pleh obložen pek-papirom i pecite ih dok ne porumene.
Dok se štrudle peku, ušpinujte šećer sa vodom, pa time premažite ispečene štrudle i ostavite ih da odstoje u toploj rerni desetak minuta.
Potom ih isecite, po želji pospite šećerom u prahu i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)