Posne štrudle sa makom i orasima: Starinski recept za poslasticu koja savršeno prati nedeljni ručak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji kiselog testa uživaće u svakom zalogaju

Pritnscreen: Youtube/ JamilaCuisine

I u vreme posta možete da se zasladite tradicionalnom vojvođanskom poslasticom kojom se nekada obavezno završavao nedeljni ručak – štrudlama sa makom i/ili orasima. Donosimo vam starinski recept iz sveščica naših baka koje su često pravile kolače od kiselog testa.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 15 gr svežeg kvasca
  • 2 supene kašike kristal-šećera
  • 150 ml ulja

Fil:

  • 200 gr mlevenog maka (ili po 100 gr mlevenog maka i 100 gr mlevenih oraha)
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 3 supene kašike kristal-šećera
  • 1 dl vrele vode

Premaz:

  • 3 supene kašike kristal-šećera
  • 50 ml vode
  • šećer u prahu (po želji)

Priprema:

Kvasac potopite u mlaku vodu, dodajte šećer i sve dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira.

U vanglu sipajte prosejano brašno, dodajte pripremljen kvasac i ulje, pa zamesite testo da bude glatko i da se odvaja od ivica posude.

Podelite testo na dva dela, svaku jufku odvojite u posebnu posudu i ostavite na toplom da naraste.

Za to vreme pripremite fil. Pomešajte mak (ili mlevene orahe), kristal-šećer i vanilin šećer, pa sipajte vodu i sve dobro promešajte.

Naraslo testo preručite na brašnom posutu radnu površinu i rastanjite ga oklagijom na debljinu od 3 milimetra. Na rastanjeno testo stavite fil, ravnomerno ga premažite preko rastanjenog testa i urolajte. Bočne stranice blago umotajte, kako fil ne bi curio tokom pečenja.

Štrudle spustite u pleh obložen pek-papirom i pecite ih dok ne porumene.

Dok se štrudle peku, ušpinujte šećer sa vodom, pa time premažite ispečene štrudle i ostavite ih da odstoje u toploj rerni desetak minuta.

Potom ih isecite, po želji pospite šećerom u prahu i služite.

Prijatno!

Video: Mama htela da obraduje sina, a umesto osmeha dobila je krokodilske suze

(Telegraf.rs)