Pita na vodi sa kukuruznim brašnom i povrćem: Starinski recept za izdašan, lagan i brz obrok

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako poštujete pravila Vaskršnjeg posta, ovaj recept će vam postati jedan od omiljenih

foto Pixabay

Na jelima od kukuruza odrastale su generacije rođene na našim prostorima. I danas su kačamak i proja tradicionalna jela bez kojih je nemoguće zamisliti domaćinsku trpezu. Služe se i u posnoj i u mrsnoj varijanti, najčešće sa turšijom ili kiselim kupusom, ali i sa kajmakom, čvarcima, pršutom, sirom...

Jela od kukuruznog brašna i kukuruznog griza mogu da budu odlična opcija i ako postite na vodi. Donosimo vam recept za pitu koja se brzo priprema, izdašna je i nije skupa.

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog griza
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 2 šolje običnog pšeničnog brašna
  • 600 ml kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • paketić svežeg kvasca
  • kašika šećera
  • 4 kisela krastavca
  • 2 kisele paprike
  • vezica peršunovog lista
  • praziluk
  • biber i so po želji

Priprema:

Iseckajte praziluk, krastavčiće i papriku na kockice. Vezicu peršina operite pod mlazom hladne vode, pa iseckajte na sitno.

U veću posudu stavite izmrvljen kvasac, kašiku šećera i malo kisele vode, pa dodajte kašiku belog brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom dodajte kukuruzno brašno, kukuruzni griz i ostatak belog brašna, iseckano povrće,  peršun, so, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Sve dobro izmutite varjačom.

Pleh obložite pek papirom, pa ulijte smesu za pitu i pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike pola sata. Jedite dok je topla.

Prijatno!

(Telegraf.rs)