Hrskave i slasne posne mekike: Recept za vazdušasto testo kome niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim u našoj zemlji, verzije ovog testa spremaju se i širom regiona, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti i neodoljivom ukusu

Foto: Shutterstock

Vrućem i slasnom testu retko ko može da odoli, a posebno kada je reč o tradicionalnim receptima domaće kuhinje. Mekike su prženo testo koje se priprema na različite, a opet slične načine u različitim krajevima Srbije. Osim u našoj zemlji, verzije ovog testa spremaju se i širom regiona, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti i neodoljivom ukusu.

Ovo je verzija bez jaja i mlečnih proizvoda, idealna za dane posta.

Sastojci: 

  • 500 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg kvasca ili 10 grama (1 kesica) suvog 
  • 50 ml ulja
  • oko 1 kg brašna
  • 1 l ulja za prženje

Priprema: 

U toplu vodu stavite kvasac i dodajte šećer pa sve izmešajte. Ostavite sa strane da kvasac nadođe.

U dublju posudu sipajte nadošli kvasac, 50 ml ulja, so i oko 500 gr brašna pa sve dobro izmešajte varjačom. Od ostale količine brašna dodajte po malo dok testo ne postane gušće, tako da ga na kraju umesite rukom. Dodajte brašno da testo bude mekano, i blago lepljivo.

Trebalo bi da ste potrošili ukupno oko 900 gr brašna.

Umešeno testo ostaviti da nadođe oko sat vremena.

Na pobrašnjenoj površini (ostatak od kilograma brašna) premesite testo i razvucite ga na debljinu od oko 1 centimetra.

Isecite ga na željene oblike i ostavite da odstoji dok se ulje zagreje.

U dublji sud sipati ulje i zagrejte. Ulja treba da bude dovoljno, da mekike ne dodiruju dno kada ih budete pržili. U vrelo ulje spuštajte testo i pržite do zlatne boje.

Pržene mekike vadite na papirni ubrus i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)