Begova čorba, puna povrća i mesa: Originalni recept za jelo bez kog je dobar ručak nezamisliv
Raj za nepca!
Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini.
Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dve vrste mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.
Iako domaćice, svaka na svoj način, pripremaju begovu čorbu, u većini kafana u Sarajevu kuvari se drže tradicionalnog recepta koji podrazumeva obavezne bamije i veliku količinu peršunovog lišća. Begova čorba se uvek služi pre glavnog jela.
Sastojci:
- 1 litar vode
- veza zeleni ili 3 šargarepe, 2 peršuna i koren paštrnaka
- 1 veći praziluk
- 20 grama bamije
- 400 grama telećeg mesa isečenog na kockice
- 400 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
- 3 listića lovora
- 1 kašika brašna
- malo vode i jogurta
- so, biber
- 100 ml pavlake
- 1 jaje
- muskatni oraščić
- 2 veze peršunovog lišća
- limunov sok
Priprema:
Očistite šargarepu, peršun, praziluk i paškanat, pa ih isecite na krupnije kocke. U lonac ili veću šerpu sipajte litar vode, dodajte povrće, meso isečeno na kocke i lovor, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri dva do tri sata.
U rešetku spustite zrna bamije, pa rešetku položite u čorbu da se zrna skuvaju, a onda ih procedite i ostavite sa strane.
Dok se čorba kuva, dolivajte vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, procedite čorbu, a povrće izradite u blenderu.
U posebnoj posudi sjedinite jogurt, jaje, biber, so i brašno, pa dobro umutite tako da ne bude grudvica.
Vratite izblendano povrće u lonac sa čorbom, kao i skuvano meso, dodajte sos od brašna i jogurta, i sve lagano mešajte dok se čorba ne zgusne. Potom dodajte bamiju, pavlaku i malo naribanog muskatnog oraha.
Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i dodajte sok od limuna.
Prijatno!
(Telegraf.rs)