Recept za domaći sok od jagoda spreman za pola sata: Ukusan i zdrav napitak bez konzervansa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gusti sok koji će vaši ukućani popiti za tili čas

Foto:Pixabay

Vreme je jagoda, sočnih i slatkih, pa ko bi mogao da odoli da od takvog voća ne napravi pravi domaći sok, po jednostavnom receptu za koji nećete izgubiti ni pola sata vašeg vremena.

Nismo dugo u toku godine privilegovani da možemo da se počastimo ovim zdravim napitkom od svežeg voća, pa bi zato tu priliku trebalo iskorititi u ovim majskim danima.

Oni koji vole gusti sok od jagoda i čest im je izbor pri kupovini u marketima, posebno će se obradovati ovoj recepturi za domaći sok od, mnogima, omiljenog voća koji ne sadrži nikakve aditive ni konzervanse kao dodatke.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 2 l vode
  • 250 g šećera

Priprema:

Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu.

Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na četiri dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa 2 litre vode i staviti da se kuva, kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati oko 20 minuta da se jagode skuvaju.

Foto: Pixabay

Štapnim mikserom, ili u blenderu samleti u kašu, dodati šećer i kuvati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti i zaviti flaše u ćebe i ostaviti ih da se tako olade.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držite je u frižideru.

Prijatno!

(Telegraf.rs)