Sočni kolač pun kremastog fila, preliven čokoladom: Recept za nove ledene kocke, bolje od originala

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi koji su probali ovaj kolač kažu da je po ukusu nadmašio poznati slatkiš uz koji su odrastale generacije

Foto: PrintScreen/Youtube/ Silvana's Kitchen

Ledene kocke su kolač uz koji su odrastale generacije na prostorima bivše Jugoslavije. Izdašan je, sočan, jednostavno se pravi, a uz sve to materijal za njegovu pripremu nije skup.

Savremene domaćice osmislile su novu verziju popularnih ledenih kocki, sa malo drugačijim filom, uz dodatak umućene slatke pavlake koja svakom desertu daje dodatnu kremastu teksturu.

Sastojci za koru: 

  • 4 jaja 
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 gr brašna 
  • 2 kašike kakaa
  • kesica praška za pecivo

Fil:

  • 2 jaja
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin puding
  • 3 kašike brašna
  • 600 ml mleka
  • 150 gr margarina
  • 200 ml slatke pavlake

Glazura:

  • 200 gr čokolade
  • 60 gr margarina
  • 50 ml mleka

Priprema: 

U plastičnoj posudi prvo umutite jaja, prašak za pecivo, vanilin i običan šećer, dok tekstura ne bude penasta. Postepeno sipajte ulje, kakao i brašno. Veoma je važno da mutite sve vreme, kako bi kora bila mekana i vazdušasta.

Pleh u kom ćete peći koru obložite pek papirom, pa dobijenu smesu sipajte u njega i pecite na 18o stepeni 20 minuta.

Dok se kora peče, penasto umitite dva jaja, pa dodajte šećer, vanilin puding, brašno i mleko. Smesu kuvajte na tihoj vatri i mešajte sve vreme, dok se fil ne zgusne.

Kada se fil skuva, sipajte ga u staklenu činiju i preko njega stavite provodinu foliju, pa ga ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte margarin i umutite mikserom. 

Umutite slatku pavlaku, pa je dodajte ohlađenom pudingu i sjedinite mikserom.

Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne, ostavite da se ohladi i izbockajte je čačkalicom. Potom presecite koru na pola, pa obe strane natopite mlekom. Na jednu koru stavite polovinu fila, odozgo stavite drugu koru, pa nanesite ostatak fila.

Ostavite u frižideru jedan sat.

Za to vreme, na tihoj vatri otopite čokoladu sa margarinom i mlekom. Izvadite kolač iz frižidera i prelijte ga čokoladom.

Ostavite preko noći u frižideru. 

Isecite na velike kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)