Top 3 napitka za brzo rashlađivanje: Gase žeđ, prave se lako i koštaju manje od 100 dinara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da lakše preživite tropske temperature

Foto: Pixabay

Iako smo jedva dočekali leto i lepo vreme, visoke temperature umeju da budu prilično iscrpljujuće i da nam izvuku poslednje atome snage.

Da biste lakše podneli tropske dane i noći koji će, po najavama meteorologa potrajati bar do kraja meseca, napravite napitke koji će vam pomoći da se rashladite. Svaki od ovih napitaka košta manje od 100 dinara, a izvanredno će vas rashladiti.

1. Đumbir čaj

Iako je đumbir poznat kao biljka koja zagreva organizam, on zapravo obavlja termoregulaciju i kad je napolju vrućina utiče na rashlađivanje organizma.

U kombinaciji sa aromatičnim biljkama efekat rashlađivanja koji đumbir izaziva je veći.

Sastojci:

  • supena kašika hibiskusa
  • supena kašika matičnjaka
  • supena kašika šipka
  • supena kašika zelenog čaja
  • supena kašika đumbira
  • 2 litra vode
  • 1 limun

Priprema:

Stavite vodu da provri, pa je skinite sa šporeta, prelijte preko suvog bilja i izrendanog đumbira, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite, sipajte u stakleni bokal, dodajte sok od limuna, promešajte i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi.

Pijte umesto vode i ne rashlađujte napitak u frižideru.

foto Pixabay

2. Lasi sa voćem

Pored toga što može da rashladi, napitak sa jogurtom koji se u Indiji često pije tokom vrelih dana može da pomogne i u mršavljenju.

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • kašičica meda
  • 100 gr jagoda, malina, kupina ili višanja

Priprema:

Sastojke sipajte u blender, pa smiksajte dok tečnost ne dobije kremastu strukturu. Držite napitak u frižideru, pa na svaka dva sata popijte po 50 mililitara.

Foto: Pixabay

3. Voda sa mentom i krastavcima

Izvanredna je ne samo za rashlađivanje, već i za dodatni detoks organizma.

Sastojci:

  • litar vode
  • 1 krastavac
  • nekoliko listića mente
  • 1 limun
  • po želji malo đumbira

Priprema:

Operite krastavac sa sve korom, pa ga iseckajte na kolutiće i spustite u stakleni bokal. Prelijte krastavac vodom, dodajte listiće mente, limun isečen na kolutove, pa stavite bokal u frižider na nekoliko sati.

Pijte u malim gutljajima.

Foto: Shutterstock

(Telegraf.rs)