Recept za štapiće punjene kačkavaljem i pečenicom: Pecivo od koga će cela kuća mirisati
Kombinacija slanog punjenja i vazdušastog testa osvojiće sva vaša čula
Ukoliko nemate ideju i vremena, a želite da svojoj prodici spremite ukusan doručak, onda su punjeni štapići idealni za vas. Mirisnom pecivu retko ko može da odoli, posebno kada je punjeno pečenicom i kačkavaljem.
Ove štapiće mališani veoma vole, naročito jer mogu da ih jedu usput i pri tom ne prekidaju igru.
Sastojci za testo:
- 400 gr brašna
- 2,5 dl mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 200 gr pečenice
- 100 gr kačkavalja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica bosiljka
- so
Priprema:
U posudu sipajte brašno, so, šećer i kvasac, pa prelijte sa malo vode i ostavite da kvasac proradi, otprilike pola sata. Kada se kvasac aktivira, dodajte ulje i ostatak vode, pa zamesite testo, a onda ga vratite u posudu i prekrijte ga krpom ili folijom da naraste.
Nadošlo testo izvadite iz posude i premesite ga u obliku valjka, a onda ga isecite na jednake delove. Od isečenih delova testa formirajte loptice. Svaku lopticu razvucite oklagijom i na nju stavite pečenicu i izrendani kačkavalj, a zatim urolajte testo, tako da dobijete oblik štapića.
Pleh premažite uljem, pa složite štapiće.
Jaje sa začinima razmutite, pa premažite sve štapiće i ostavite da narastaju oko 15 minuta.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)