Pire od tikvica, aromatičan i kremast kao puter: Recept za lagan letnji ručak
Uz sezonsku salatu može da bude kompletan obrok
Tikvice su omiljeno letnje povrće, jer ih je moguće spremiti na mnogo načina. Ukusne su i ako su punjene mesom i pirinčem, i ako su nadevene drugim povrćem, u vidu musake ili uštipaka, grilovane…
U toplim letnjim danima ništa ne prija više od laganog obroka, a jedan od takvih je i pire od tikvica. Brzo se priprema, sastojci nisu skupi, a ukus je fantastičan zahvaljujući mirođiji i kačkavalju.
Sastojci:
- kilogram tikvica
- malo ulja
- 100 grama kačkavalja
- veza mirođije
- so, biber
Priprema:
Oljuštite tikvice, pa ih isecite na šire kolutove. U tiganj sipajte malo ulja, 100 mililitara vode, pa dodajte tikvice, poklopite tiganj i ostavite tikvice da se bare najduže 10 minuta na srednje jakoj vatri.
Potom odlijte višak vode, preručite tikvice u drugu posudu, dodajte im sitno iseckanu mirođiju, so i biber, pa ih izgnječite viljuškom ili izmiksajte štapnim mikserom.
Dodajte 100 grama izrendanog kačkavalja, dobro promešajte pire i služite dok je topao.
Prijatno!
(Telegraf.rs)