Pita sa sirom kakvu još niste probali: Sočna i ukusna, a jedan trik joj daje posebnu čar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste mislil da ste do sada isprobali sve recepte za ovo jelo, bili ste u zabludi

Foto: Shutterstock

Verovatno je većina domaćica ubeđena da više ne postoji recept za pitu sa sirom koji nije isprobala, međutim, moramo da vas razočaramo, jer vam donosimo jedan sasvim drugačiji prepis za ovo tradicionalno jelo.

Posebnu čar ovoj sočnoj i ukusnoj piti daje preliv, te zbog toga kada je jednom napravite ona postaje redovna đakonija na vašoj trpezi koja nestane za tili čas.

Sastojci:

  • 500 gr kora za pitu
  • 300 gr starog sira
  • 10 jaja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša kajmaka
  • 10 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • soli po potrebi
  • pola čaše ulja

Za preliv:

  • čaša mleka
  • čaša kisele pavlake
  • kašika kajmaka
  • malo soli

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanaca i posebno ih umutite, belanca se dodaju na kraju u fil. U umućena žumanca dodajte sir i posolite po ukusu. Dodajte kajmak, ulje i mleko i umutite sve zajedno.

Zatim dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo. Na kraju varjačom ili žicom lagano umešajte belanca.

U pleh od rerne ređajte dve po malo nauljene kore, pa fil, i tako dok se sav materjal ne utroši.

Pitu sa sirom izbockajte viljuškom i pecite na 200 stepeni dok lepo ne porumeni. Izvadite pitu. Stavite čašu mleka da provri, pa kada provri pomešajte ga sa kiselom pavlakom i kajmakom i prelijte preko pite.

Poslužite kad se malo prohladi.

Prijatno!

Video: Volite topljeni sir u listićima? Mi smo ga zapalili, a vi ćete se zgaditi

(Telegraf.rs)