DOBRA STRANA KRIZE: Junetinu i drugo crveno meso trebalo bi jesti što ređe

Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom na novi talas poskupljenja osnovnih životnih namirnicama, kvalitetno “crveno” meso sve teže će se nalaziti na trpezama običnog čoveka. Ako je za utehu, sreća u nesreći jeste to što ovaj tip namirnica zapravo može da bude štetan kako za nas same, tako i za čitavu planetu

Kako se navodi u najnovijem istraživanju britanskih naučnika, kada bismo smanjili konzumiranje govedine, junetine, ovčetine, jagnjetine, ali i konjskog, guščijeg ili pačijeg mesa, ne samo da bismo pomogli sopstvenom zdravlju, nego bismo spasli i planetu.

Ako se često konzumira, crveno meso izaziva niz hroničnih bolesti, a prava prevencija sastoji se u tome da ga jedemo što manje. Takođe, kada bi ljudi konzumirali manje crvenog mesa, smanjila bi se i emisija ugljen-dioksida i to za gotovo 28 miliona tona godišnje, a to podrazumeva smanjenje efekta staklene bašte i očuvanje čitavog ekosistema.

Naučnici su proučavali podatke dobijene na osnovu jednogodišnjeg istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva, a uporedo su proučavali i kako su štetni gasovi povezani sa hranom. Dobijeni rezultati iznenadili su mnoge, ali stručnjaci kažu da su već duže vreme postojale naznake o štetnosti crvenog mesa.

Kada bi ljudi smanjili unos crvenog mesa i to samo za upola, sprečili bi potencijalni nastanak mnogih hroničnih bolesti, a prema nekim pokazateljima čak i karcinoma. Osim toga, pomogli bi i planeti koja, kako upozoravaju ekolozi, nije u najboljem stanju, a opasni trend njenog uništavanja  nastavlja se i dalje.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)