Vanilice po originalnom receptu naših baka: Starinska poslastica koja je osvojila svet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj tradicionalni srpski kolač proglašen je najlepšim prazničnim slatkišem u svetu

Foto: Shutterstoc

Dokaz da komplikovani recepti i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač su srpske vanilice. Ova tradicionalna poslastica godinama unazad krasi praznične trpeze, a prestižni portal za kulinarske recepte "Food 52", proglasio ih je u decembru 2015. godine za najbolji praznični kolač na svetu.

Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač imale su sve bake koje su ga rado prenele na mlađe generacije.

Donosimo vam originalni recept za ovu starinsku poslasticu bez koje se u Srbiji nije mogla zamisliti praznična trpeza.

Sastojci:

  • 2o0 gr masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance 
  • 1 celo jaje
  • sok i rendana kora limuna
  • 500 gr brašna
  • dve kašike džema od kajsija 
  • 200 gr šećera u prahu 
  • jedna kesica vanilin šećera

Priprema:

Mast penasto umutite, a zatim dodajte žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sipajte brašno i šećer, zamesite testo i ostavite malo da se odmori. Potom razvucite na pobrašnjenoj podlozi koru debljine jedan centimetar, pa vadite modlom "pogačice", odnosno polovine vanilica.

Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta, ali pazite da ostanu bele.

Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljatjte u prah šećer zamirisan vanilom.

Poslužite ih uz čaj ili kafu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)