Pita bez brašna i kora, sa povrćem i slaninicom: Recept za ručak koji će cela porodica obožavati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izdašno i pikantno jelo koje savršeno ide i uz sezonsku salatu, i uz turšiju, ali i uz jogurt

Telegraf.rs

Svako ko je makar jednom bio u Bosni i Hercegovini morao je da proba lezibabu, starinsku pitu od sirovog rendanog krompira koji se meša sa mlekom, jogurtom, brašnom i jajima, i peče poput klasične pite bez kora.

Recept koji danas donosimo podseća na ovu pitu, ali se priprema bez brašna, uz dodatak dinstanog povrća i slaninice koja mu daje poseban šmek.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 4 jaja
  • 2 čena belog luka
  • 2 ravne kafene kašičice soli
  • 1,5 ravna kafena kašičica mlevenog bibera
  • kurkuma (po želji)
  • 240 gr crvenog luka
  • 2 crvene paprike
  • 1 zelena paprika
  • 200 ml jogurta
  • 300 gr slanine

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Pripremite jedan okrugli pleh dimenzija 24-26cm.

Krompir izrendajte i ručno ocedite. U oceđen krompir dodajte jedno jaje i začine, pa sve to sjedinite. Pripremljeni krompir sipajte u posudu za pečenje, pa ga oblikujte tako da prekriva i dno i ivice posude.

Pecite 20 minuta na 180 stepeni kako bi se krompir zapekao.

Luk iseckajte i dinstajte na laganoj vatri pet do sedam minuta, zatim dodajte paprike i nastavite sa dinstanjem još pet do sedam minuta. Dodajte naseckanu slaninu i ostavite na ringli kratko kako bi slanina pustila masnoću. Zatim izmutite tri jaja, pa dodajte jogurt i dinstano povrće sa slaninom.

Ovu smesu sipajte preko krompira i vratite u rernu na još 30 minuta na 180 stepeni. Znaćete da je gotovo kada slaninica potamni i postane hrskava.

Prijatno!

Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica

(Telegraf.rs)