Recept za savršene kisele krastavčiće: Ostaju hrskavi, slasni i ukusni tokom cele godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada je idealan period za njihovu pripremu

Foto: Shutterstock

Kiseli krastavci su neizostavan deo za svako meze, predjelo ili sendvič. Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od retkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku letnjih meseci.

Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvek niste učinili - vreme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.

Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.

Sastojci: 

  • 5 kg kornišona
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 3 l vode
  • 200 gr šećera
  • 150 gr soli
  • 10 gr sušene mirođije ili sveže, po grančica za svaku teglu
  • 25 gr slačice
  • 1 vinobran
  • 1 konzervans
  • 5 gr bibera u zrnu

Priprema:

Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.

Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promešajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.

O ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.

U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Pripremljenu tečnost kutlačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.

Odložite na hladno i mračno mesto.

Posle nekoliko dana uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)