Recept za savršene kisele krastavčiće: Ostaju hrskavi, slasni i ukusni tokom cele godine
Sada je idealan period za njihovu pripremu
Kiseli krastavci su neizostavan deo za svako meze, predjelo ili sendvič. Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od retkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku letnjih meseci.
Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvek niste učinili - vreme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.
Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.
Sastojci:
- 5 kg kornišona
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 3 l vode
- 200 gr šećera
- 150 gr soli
- 10 gr sušene mirođije ili sveže, po grančica za svaku teglu
- 25 gr slačice
- 1 vinobran
- 1 konzervans
- 5 gr bibera u zrnu
Priprema:
Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.
Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promešajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.
O ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.
U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Pripremljenu tečnost kutlačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.
Odložite na hladno i mračno mesto.
Posle nekoliko dana uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)